Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017

Γράφει η Δανάη Φιλιώτου, Νομικός
Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας η παραδοξότητα που υπήρχε στον προηγούμενο νόμο είτε έχεις 2 είτε 7 παιδιά να παίρνεις το ίδιο επίδομα (59000 ευρώ) επιβάλλεται να διορθωθεί αφού δεν αναγνωρίζει τις αυξημένες ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας.
Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για πέραν των δύο τέκνων, το επίδομα να αυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για μόνο ένα τέκνο το επίδομα θα είναι 49000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται ο ρόλος της πολύτεκνης οικογένειας ιδιαίτερα σε καιρούς δημογραφικού προβλήματος.
Διορθώνεται επίσης ο όρος «συνήθης διαμονή» ώστε να δικαιούνται το επίδομα μόνο όσοι έχουν νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο 5 χρόνια.
Όσον αφορά το περιουσιακό κριτήριο, πριν το 2004 δεν μπορούσαμε να εξετάσουμε τέτοια στοιχεία ενώ δε διευκρινιζόταν αν αυτό ήταν σε κινητή, ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις. Πλέον, θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ώστε κάθε αποξένωση περιουσιακού στοιχείου τους τελευταίους 24 μήνες πριν το επίδομα, να αιτιολογείται.
Επιπλέον, οι Οικολόγοι προτείνουν το παιδί να θεωρείται Κύπριος έστω κι αν ο ένας γονιός είναι αλλοδαπός με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς μέχρι τώρα απαιτείτο και οι δύο γονείς να είναι Κύπριοι ή Ευρωπαίοι.
Παράλληλα το ΑΚΕΛ προτείνει σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας να μη λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημα του επόμενου συμβίου, καθώς αυτός δεν έχει υποχρέωση να καλύπτει τα έξοδα του παιδιού. Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι θέμα τεκμηρίου απόδειξης ενώ αμφιβάλλουν για τον ορθό έλεγχο από το τμήμα ευημερίας. Tο Υπουργείο Εργασίας από την άλλη διαχωρίζει την περίπτωση μονήρη από μονογονιό που συμβιεί με καινούριο σύντροφο. Στη δεύτερη περίπτωση, αναγκαστικά τις πλείστες φορές μειώνονται τα έξοδα του νοικοκυριού αφού λογικά μοιράζονται. Παράλληλα, το παιδί συμβιεί με ακόμη ένα άτομο με το οποίο αναπτύσσεται κάποιου είδους δεσμός είτε αυτός είναι ουσιαστικός είτε πιο επιφανειακός
Σε περίπτωση κοινών καταθετικών λογαριασμών, η πλειοψηφία δε συμφωνεί να επηρεάζεται το εισοδηματικό κριτήριο από τους τόκους. Έτσι το ΑΚΕΛ προτείνει ο τόκος να αφαιρείται και να μην υπολογίζεται ως πραγματικό έξοδο ιδίως στην περίπτωση αποκοπής για την άμυνα. Επιπλέον ο κόσμος ζητά καλύτερο επιμερισμό των τόκων σε περιπτώσεις 2 αδελφών για παράδειγμα, όπου ο ένας είναι άτεκνος.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις παραπόνων για περιπτώσεις παιδιών Κυπρίων που επαναπατρίσθηκαν και δεν έχουν διαμονή 5 χρόνων ενώ το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την κατάργηση της διακριτικής ευχέρειας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν επίσης τα παιδιά σε εφτατάξια σχολεία να δικαιούνται το επίδομα και στα 19 ή έστω μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Το Υπουργείο όμως εύλογα διαφωνεί καθώς η επιλογή να στείλεις το παιδί σου σε ιδιωτικό σχολείο εναπόκειται στην κάθε οικογένεια. Αν το νοικοκυριό δεν το αντέχει οικονομικά, το κράτος παρέχει δωρεάν εκπαίδευση την οποία και θα έπρεπε όλοι να προωθούμε ούτως ώστε η γνώση να μην εμπορευματοποιείται. Επιπλέον, τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία δίνουν προσφορές σε πολύτεκνες οικογένειες με τα τρίτα παιδιά για παράδειγμα, να φοιτούν δωρεάν. Το κράτος λοιπόν δε βλέπει το λόγο για την έξτρα επιβάρυνση του φορολογούμενου σε περιπτώσεις όπου εύπορες οικογένειες συνειδητά επιλέγουν μια επιχειρηματικοποιημένη παιδεία.
Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων με γραπτό σημείωμα επέστησε την προσοχή στο κριτήριο των 5 χρόνων αλλά η Υπουργός επέμεινε ότι η συνεχής και μόνιμη διαμονή επιβάλλεται καθώς το κράτος δεν μπορεί να καλύπτει παρανομίες με επιδόματα ούτε να φορολογεί τον πολίτη για όλο τον κόσμο που καταφεύγει Κύπρο.
Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του τροποποιητικού αυτού Νόμου, που αναμένεται πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, αποτελεί ένα θετικό βήμα στη στήριξη του θεσμού της οικογένειας σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024