Ποινικοποίηση των ψυχοδραστικών ουσιών ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κάθε χρόνο εμφανίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ψυχότροπες ουσίες των οποίων οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με εκείνες της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Για το λόγο αυτό η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ψήφισε για την ανανέωση των κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα νέα φάρμακα που συντίθενται από νόμιμα συστατικά κηρύσσονται παράνομα και αποσύρονται από την αγορά ταχύτερα αλλά και ότι οι κυρώσεις θα είναι ίδιες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το ΕΚ θέλει όλα τα κράτη μέλη να εντάξουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις ψυχότροπες ουσίες ή αλλιώς νόμιμα ναρκωτικά στις λίστες με τα παράνομα ναρκωτικά. Επίσης, επιθυμεί να επισπεύσει τους ελέγχους ώστε να απαγορευτούν ουσίες που θα αποδειχτεί ότι είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.
Ποινικοποίηση
Μια από τις εισηγήτριες της έκθεσης του ΕΚ, η Ισπανίδα Teresa Jiménez-Becerril (ΕΠΚ), λέει ότι αυτές οι ουσίες πωλούνται στο διαδίκτυο, ωστόσο ούτε η πώληση αλλά ούτε και η παραγωγή τους τιμωρούνται.
Ο Πολωνός εισηγητής Michal Boni, που συνέταξε έκθεση για την έγκαιρη προειδοποίηση για τα νόμιμα ναρκωτικά, προσθέτει ότι « θα πρέπει να πολεμήσουμε και το οργανωμένο έγκλημα που διακινεί αυτές τις ουσίες».
Τι μπορεί να αλλάξει;
Το ΕΚ και το Συμβούλιο έχουν ήδη φτάσει σε συμφωνία. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της Europol αλλά και την απλοποίηση της διαδικασίας που θα αποδείξει ότι αυτές οι ουσίες είναι επικίνδυνες. Επίσης, η παραγωγή, διανομή και πώληση των πιο επικίνδυνων νέων ουσιών από εγκληματικές οργανώσεις θα τιμωρείται με τουλάχιστον 10 χρόνια φυλάκιση.

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου