Εκδήλωση ενημέρωσης για την ολοκλήρωση μεταφοράς αδειών creative commons 4.0 στα ελληνικά από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε από το Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου η διαδικασία μεταφοράς της τέταρτης έκδοσης των αδειών ελεύθερης χρήσης Creative Commons στην ελληνική γλώσσα, με τη σύμπραξη και την υποστήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και της δικηγορικής εταιρείας Ιωαννίδης και Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου διεξήχθη Στις 26 Νοεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου  εκδήλωση για την  προσαρμογή των αδειών Creative Commons 4.0 στα ελληνικά, υπό την αιγίδα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνδιοργάνωση με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου Κύπρου και τη Δικηγορική Εταιρεία «Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και η κα Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη στον Τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου εκ μέρους της Διευθύντριας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου – Ευριπίδου. Επιπρόσθετα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής της Κυπριακής Νομικής Ομάδας Creative Commons, κα Τατιάνα-Ελένη Συνοδινού, αναφέρθηκε στην όλη πορεία και το έργο της ομάδας, καθώς και στην σημασία των εν λόγω αδειών. Στην συνέχεια, ακολούθησε η απονομή χρηματικών βραβείων στα μέλη της Κυπριακής Ομάδας Creative Commons από τη δικηγορική εταιρία Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.
Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε ομιλία από τον Δρ. Ole Andreas Rognstad, Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου του Όσλο, ο οποίος αποτέλεσε και τον ομιλητή-κλειδί της εν λόγω εκδήλωσης. Το θέμα που έθεσε επί τάπητος αφορούσε τις νομικές θεραπείες, οι οποίες σχετίζονται με περιπτώσεις παραβίασης των αδειών Creative Commons.  Ακολούθως, η Δρ. Κρυσταλένια Κολοτούρου, Διδάκτορ Νομικής, παράθεσε τις δικές τις σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα ηθικά δικαιώματα και τις άδειες copyleft. Τέλος, το πάνελ των ομιλητών έκλεισε η κα Ιωάννα Τζαγκαράκη, απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής της μεταφραστικής ομάδας Creative Commons, η ομιλία της οποίας επικεντρωνόταν στις άδειες Creative Commons και την συλλογική διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Με το πέρας της εκδήλωσης οι ακροατές είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές, δίνοντας την ευκαιρία για ανάπτυξη ενδιαφέρουσας συζήτησης και παράθεσης των δικών τους προβληματισμών σχετικά με τις άδειες Creative Commons
Οι άδειες Creative Commons
Οι άδειες Creative Commons αποτελούν συμβατικά εργαλεία ελεύθερης διαδικτυακής χρήσης ψηφιακών έργων, σύμφωνα με τις αρχές του copyleft. Είναι συνεταγμένες στην αγγλική γλώσσα και υπακούν στις επιταγές της αμερικανικής νομικής παράδοσης. Τα συμβατικά εργαλεία Creative Commons χρησιμοποιούνται ήδη από πλήθος δημιουργών και χρηστών, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ακαδημαϊκούς, βιβλιοθηκονόμους, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες για να διαθέσουν διαδικτυακά τα έργα τους δίχως κόστος και ελεύθερα τεχνολογικών περιορισμών. Η μεταφορά των αδειών Creative Commons 4.0 στα ελληνικά ήρθε να ικανοποιήσει την επιτακτική ανάγκη των παραγόντων του ελληνόφωνου κυβερνοχώρου, για την δημιουργία ενός κατανοητού θεσμικού πλαισίου ελεύθερης διάθεσης ψηφιακών έργων.
Εφαρμόζοντας μία από τις έξι τυποποιημένες άδειες Creative Commons, μοναδική υποχρέωση των μερών είναι η συμμόρφωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Νομικού της Κώδικα. Παραβίαση των όρων μίας άδειας Creative Commons συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του αδειοδότη – δημιουργού.
H Kυπριακή Ομάδα Creative Commons
Το δύσκολο εκπόνημα της μεταφραστικής διαδικασίας έφερε εις πέρας η Κυπριακή Ομάδα Creative Commons η οποία δραστηριοποιείται ήδη από το 2015. Η Κυπριακή Ομάδα Creative Commons αποτελεί μέλος ενός διεθνούς εθελοντικού δικτύου το οποίο δρα σε περισσότερες από 70 χώρες με περίπου 1,2 δισεκατομμύρια αδειοδοτημένα έργα στις μεγαλύτερες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης (YouTube, Wikipedia, Flickr κ.α.). Επικεφαλής της μεταφραστικής διαδικασίας είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Legal and Public Lead), το οποίο με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, εξασφάλισε το 2016 τη συνεργασία πολύτιμων αρωγών του προγράμματος, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της δικηγορικής εταιρείας «Ιωαννιδης και Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.».
Την επίβλεψη και τον συντονισμό του προγράμματος έχει η επικεφαλής της νομικής – μεταφραστικής ομάδας των αδειών Creative Commons 4.0 στα ελληνικά, η Δρ. Τατιάνα – Ελένη Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα μέλη της νομικής ομάδας είναι οι παρακάτω φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου :
• Ιωάννα Τζαγκαράκη, Απόφοιτος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, επικεφαλής της φοιτητικής νομικής ομάδας
• Αλέξανδρος Γιουμουξούζης,  Φοιτητής Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΒΑ Τμήμα Αγγλικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου
• Τζωρτζίνα Αθανασίου, Δικηγόρος, Απόφοιτος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου,
• Ιωάννα Γεωργίου, Δικηγόρος, Απόφοιτος Τμήματος Νομικής, European Master’s Degree on Human Rights and Democratisation, European InterUniversity Center
• Ελένη Κουμίδου, Νομικός Σύμβουλος, Απόφοιτος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, LL.M. Queen Mary University
• Κωνσταντίνα Μάρκου, Απόφοιτος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Μαρία Σπύρου, Δικηγόρος - Νομικός Σύμβουλος, Απόφοιτος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Για την οριστικοποίηση των κειμένων των αδειών και την μεταφορά τους στην ελληνική έννομη τάξη, η νομική ομάδα του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου έδρασε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, τον  οποίο εκπροσώπησε  ο κ. Αλέξανδρος  Νούσιας. Ακόμη, επιδίωξε την ενεργή συμμετοχή του κοινού στη μεταφραστική διαδικασία με την διάθεση του ελληνικού Νομικού Κώδικα των αδειών  σε δημόσια διαβούλευση από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2018 σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Πέρα από την μετάφραση των αδειών, κύριος στόχος της Κυπριακής Ομάδας Creative Commons είναι η εκπαίδευση του κυπριακού κοινού στη χρήση των αδειών Creative Commons κι εν γένει στις αρχές της ανοικτής πρόσβασης, της ελεύθερης χρήσης και της φιλοσοφίας του copyleft.
Ένα βήμα εκσυγχρονισμού
Οι δημόσιες άδειες Creative Commons 4.0 αποτελούν την πρώτη διεθνοποιημένη έκδοση ανοικτών αδειών ελεύθερης χρήσης του Οργανισμού Creative Commons και συνιστούν ένα ρηξικέλευθο βήμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας κι εν γένει του κυπριακού νομικού συστήματος. Με την ενσωμάτωση διεθνούς νομικής ορολογίας του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας, επιδιώκεται η εκτελεστότητα των αδειών Creative Commons 4.0 σε κάθε έννομη τάξη ανά το παγκόσμιο δίχως την προηγούμενη ενσωμάτωσή τους. Ακόμη, ο Νομικός Κώδικας των αδειών Creative Commons χρησιμοποιεί απλή νομική ορολογία στοχεύοντας στην δημιουργία ενός προσφιλούς και εύχρηστου εργαλείου στα χέρια του μη νομικού χρήστη και δημιουργού. Τέλος, ο ελληνικός Νομικός Κώδικας των αδειών Creative Commons 4.0, αποτελεί το πρώτο νομικό κείμενο στην κυπριακή δικαιοδοσία το οποίο υιοθετεί τη θεωρία της γλωσσικής σχετικότητας, αποτασσόμενο τις διακρίσεις φύλου με τη γλωσσική χρήση μονάχα του αρσενικού γένους.
Ο Νομικός Κώδικας των αδειών Creative Commons διατίθενται ελεύθερος προς χρήση στους παρακάτω υπερσυνδέσμους:
Δημόσια Αδεία Creative Commons Αναφορά 4.0: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.el
Δημόσια Αδεία Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση 4.0: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/legalcode.el
Δημόσια Αδεία Creative Commons Αναφορά Όχι Παράγωγα Έργα 4.0:
Δημόσια Αδεία Creative Commons Αναφορά Παρόμοια Διανομή 4.0: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.el
Δημόσια Αδεία Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.el
Δημόσια Αδεία Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.el
Η μετάφραση των αδειών Creative Commons στην ελληνική γλώσσα εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός περισσότερου κατανοητού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών για τον κύπριο δημιουργό και χρήστη και την απρόσκοπτη πρόσβασή του στο μεγαλύτερο ανοικτό ψηφιακό αποθετήριο έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η μετάφραση και η διάδοση των αδειών Creative Commons είναι μία προσφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου στην κυπριακή, την ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία στα πλαίσια της προώθησης της κυπριακής επιστημονικής έρευνας και του πολιτισμού.
(δελτίο τύπου)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου