Μία Εισαγγελέας και μία Δικαστής οι νέες Επίτροποι Νομοθεσίας και Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού


Μια δικαστής και μία Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν καθήκοντα ως νέες επίτροποι Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Πρόκειται για την Λουίζα Ζαννέτου, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Επιτρόπου Νομοθεσίας και την Δέσπω Μιχαηλίδου, Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναλαμβάνει το ευαίσθητο πόστο της Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου διορίστηκε το 1989 Προσωρινός Επαρχιακός Δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Το 1997 προάχθηκε σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή και το 2003 σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου. 
Κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρέτησε στα Κακουργιοδικεία Λεμεσού και Πάφου ως Πρόεδρος ή ως Μέλος.  Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών για σειρά ετών.  Κατά τη θητεία της ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού διετέλεσε Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος. 
Στις 4 Δεκεμβρίου 2012 διορίστηκε Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
Από το 2013 εκπροσωπεί με τον Παμπαλλή, Δ. στο Στρασβούργο, τις Δικαστικές Αρχές της Δημοκρατίας στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης (CEPEJ). 
Είναι μέλος της τριμελούς Επιτροπής που συστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, για παρακολούθηση των προτεινόμενων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τροποποιήσεων, για τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση του Οικογενειακού Δικαίου.
Η  Λουίζα Ζανέτου Χριστοδουλίδου κατέχει τη θέση της Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από το 2014 και είναι υπεύθυνη δύο τομέων της Υπηρεσίας, του Τομέα Διοικητικού Δικαίου και του Τομέα Αστικού Δικαίου της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Είναι επίσης υπεύθυνη του Τομέα Βίας στην Οικογένεια και είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Βία στην Οικογένεια.
Από το 2015 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και στην Εκπαίδευση.
Για σειρά ετών και μέχρι σήμερα ασχολείται με υποθέσεις οικογενειακού δικαίου ενώπιον Δικαστηρίων όλων των Επαρχιών, υποθέσεις διεθνών απαγωγών παιδιών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης, ενώ συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές και σεμινάρια ως εκπαιδεύτρια των θεμάτων με τα οποία ασχολείται.
Ο διορισμός των δύο νέων Επιτρόπων εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 και αναλαμβάνουν καθήκοντα από 3 Οκτωβρίου 2019.
(πηγή: philenews.com/ φωτό: brief.com.cy)

Σχόλια