Ρατσιστικός λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες πράξεις: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το ρατσιστικό βίντεο


Για ρατσιστικό λόγο που μέσω της αντιγραφής και μίμησης μπορεί να οδηγήσει σε διάπραξη βίαιων πράξεων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή το βίντεο της έργω και λόγω επίθεσης που δέχτηκε Ρωσίδα υπήκοος από τρεις γυναίκες από την Κύπρο παρουσία ανήλικου σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτρόπου έχει ως ακολούθως:
«Κυριακή 6, Οκτωβρίου και πληροφορίες κατακλύζουν το διαδίκτυο αλλά και μέσα μαζικής επικοινωνίας για βίντεο που εμπεριέχει διάφορους λεκτικούς χαρακτηρισμούς οι οποίοι απευθύνονται σε πρόσωπο διαφορετικής εθνικής καταγωγής.
Η αυθεντικότητα του οπτικοακουστικού υλικού δεν αμφισβητήθηκε από κανένα μέχρι τώρα, αλλά μάλλον ενισχύεται από το γεγονός ότι, το πρόσωπο το οποίο το ανέβασε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε παραδεκτό ότι η λήψη έγινε από μέρους του και η αναμετάδοση του είχε συγκεκριμένο λόγο.
Επειδή στόχος της παρούσας παρέμβασης δεν είναι να ασχοληθεί με διάφορα νομικά ζητήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν και άπτονται της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής αλλά και την προστασία του ανηλίκου από διάφορους κινδύνους, θα περιοριστώ στο περιεχόμενο του επίμαχου βίντεο που διέγειρε, στο κάθε αποδέκτη το συναίσθημα της ντροπής και την ανάγκη να τυγχάνει σεβασμού η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο λόγος ο οποίος χρησιμοποιήθηκε, η ένταση αλλά και οι χειρονομίες ,δεν οδηγούν παρά μόνο στη διαπίστωση ότι εκτοξεύτηκε εχθρότητα απέναντι σε μια γυναίκα στη βάση των χαρακτηριστικών της τα οποία σχετίζονται με την εθνική της καταγωγή.
Εμπεριέχει το στοιχείο της υποτίμησης αλλά και λεκτικής επίθεσης σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο συνιστά λόγο ρατσιστικό, αλλά σε περίπτωση αναπαραγωγής έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τρίτα πρόσωπα σε τέτοιο βαθμό, όπου σε μια διαδοχική αλληλουχία αντιγραφής και μίμησης τέτοιων συμπεριφορών και συνειδήσεων να οδηγήσει στην διάπραξη βίαιων πράξεων.
Είναι λυπηρό σε δημοκρατικές κοινωνίες να υπάρχουν συμπεριφορές που στιγματίζουν πρόσωπα και αναπαράγουν στερεότυπα και προκαταλήψεις με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ο κάθε ένας από μας.
Τέτοιες συμπεριφορές δυστυχώς αναστέλλουν ή τουλάχιστον καθυστερούν την δυνατότητα καλλιέργειας και παιδείας, μιας κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού της κάθε διαφορετικότητας.
Γι’ αυτό και η παρουσία του ανηλίκου έχει την σημασία της. Έχει γίνει μάρτυρας εχθρικής συμπεριφοράς, αλλά και λεκτικής προσβολής της αξιοπρέπειας και της υπόληψης τρίτου προσώπου με έρεισμα την διαφορετική εθνική του καταγωγή.
Το κάθε παιδί, αποτελεί συνάμα το παρών και το μέλλον, γι’ αυτό και οι ενήλικες έχουν χρέος να παραδειγματίζουν μόνο θετικά.
Μέσα από αυτό το περιστατικό ένα παιδί, εισέπραξε την έλλειψη σεβασμού στο συνάνθρωπο λόγω των χαρακτηριστικών που τον διακρίνουν.
Μέσα από αυτό το περιστατικό ένα βέλος κτύπησε το παρόν και μάτωσε το μέλλον μας. Η ανατροπή είναι υποχρέωση όλων μας.
Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη
Επίτροπος Διοικήσεως και
Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου