Αιτιολογημένη γνώμη από την ΕΕ στην Κύπρο για τη μη μεταφορά της Οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να κοινοποιήσει τα μέτρα που έλαβε για τη μεταφορά της οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες σε επτά κράτη μέλη, επειδή δεν κοινοποίησαν εν μέρει (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία και Ρουμανία) ή πλήρως (Κύπρος, Πορτογαλία και Σλοβενία) τα μέτρα που έλαβαν για τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της τροποποιημένης οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων [οδηγία (ΕΕ) 2017/828].

Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο μέρος της εν λόγω οδηγίας έως τις 10 Ιουνίου 2019 και να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν στον τομέα που καλύπτεται από τις οικείες διατάξεις της οδηγίας.

Η μακροπρόθεσμη ενεργός δέσμευση των μετόχων με τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες διοικούνται σωστά και είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι θεσμικοί επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές τους και τις πολιτικές ενεργού συμμετοχής τους.

Επιπλέον, η οδηγία αυξάνει τη διαφάνεια των αποδοχών των διοικητικών στελεχών και επιτρέπει στους μετόχους να έχουν λόγο επί των αποδοχών. Επίσης, εισάγει εγγυήσεις όσον αφορά τις σημαντικές συναλλαγές που συνάπτονται μεταξύ συνδεδεμένων μερών (συνήθως η εταιρεία και ο διευθυντής ή ο ελέγχων μέτοχος της εταιρείας).

Τον Ιούλιο του 2019 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στα εν λόγω επτά κράτη μέλη, επειδή δεν είχαν μεταφέρει τους ενωσιακούς κανόνες στην εθνική τους νομοθεσία. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία κοινοποίησαν ορισμένα μέτρα και δήλωσαν ότι η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο εξακολουθεί να είναι μερική, ενώ η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς.

Τα εν λόγω επτά κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία τριών μηνών για να απαντήσουν στις αιτιολογημένες γνώμες και να προβούν στις σχετικές ενέργειες κοινοποιώντας την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Διαφορετικά, οι υποθέσεις μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Δείτε την Οδηγία ΕΕ) 2017/828 εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση