Οι εργοδότες δεν μπορούν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να κάνουν τεστ κορωνοϊού αν δεν προνοείται σε διάταγμα: Aνακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξέδωσε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων:

«Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι εκ νέου πολλά ερωτήματα σχετικά με μέτρα που επιθυμούν να λάβουν διάφοροι οργανισμοί, για πρόληψη της εξάπλωσης του covid-19. Παρόλο που, για πολλά από τα μέτρα αυτά, είχα εκδώσει και παλαιοτέρα σχετικές ανακοινώσεις, θεωρώ χρήσιμο να επαναλάβω τα κάτωθι:

Όπως είχα αναφέρει και στην ανακοίνωσή μου ημερομηνίας 24/04/2020, η χρήση θερμοκαμερών ή/και συστημάτων θερμομέτρησης επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει νομική βάση με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και εφόσον πληρούνται οι Αρχές του Περιορισμού του Σκοπού και της Ελαχιστοποίησης των Δεδομένων που καθιερώνει ο ΓΚΠΔ. Τα ίδια ισχύουν και για λήψη της θερμοκρασίας λ.χ. κατά την είσοδο πελατών σε καταστήματα ή υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους.

Όσον αφορά στην διενέργεια διαγνωστικών τεστ covid-19 σε υπαλλήλους, υπενθυμίζεται ότι, υπάρχουν σχετικά Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας που καθορίζουν σε ποιες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ. Στην απουσία τέτοιων Διαταγμάτων, ο εργοδότης δεν μπορεί να αναγκάσει τους υπάλληλους να υποβληθούν σε τέτοια τεστ, ούτε να τους εξαναγκάσει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Υπενθυμίζεται ότι, στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, η συγκατάθεση των υπαλλήλων δεν αποτελεί ελεύθερη έκφραση βούλησης και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έγκυρη.

Σε περίπτωση που υπάλληλος έχει υποβληθεί σε τεστ, το κλινικό εργαστήριο υποχρεούται να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα στον παραπέμποντα ιατρό και στην Μονάδα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα στον εργοδότη. Η ενημέρωση του εργοδότη πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον υπάλληλο. Θετικά αποτελέσματα γνωστοποιούνται σε ασθενείς, μόνο από τους ιατρούς τους».


Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό