Η διαφθορά στην Κύπρο: Φαινόμενο με ισχυρή παρουσία το χαρακτηρίζει η απόφαση για την υπόθεση Ερωτοκρίτου

Ειδική αναφορά στο φαινόμενο της διαφθοράς στην Κύπρο κάνει η πρόσφατη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την επιβολή ποινής στους καταδικασθέντες της υπόθεσης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με ισχυρή παρουσία στη χώρα. Ειδικότερα στην απόφαση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Το φαινόμενο της διαφθοράς δεν
είναι σημερινό. Υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων. Δυστυχώς όμως εξακολουθεί να είναι επίκαιρο αλλά και παγκόσμιο. Το ότι δεν εντοπίζονται στη νομολογία μας πλήθος περιπτώσεων για τέτοιας φύσεως αδικήματα δεν αποδεικνύει ότι η διαφθορά και ο δεκασμός δεν υφίστανται ως φαινόμενο στη δική μας κοινωνία. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας.
Είναι πιστεύουμε αρκετό να παραπέμψουμε στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index 2016) - το πλέον αναγνωρισμένο εργαλείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, με βάση το οποίο βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, ανάλογα με τις αντιλήψεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών οργανισμών οι οποίοι αξιολογούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα – στον οποίο η Κύπρος βρίσκεται για το έτος 2016 στη 47η θέση ανάμεσα σε 176 χώρες.
Επιπλέον είναι αξιοσημείωτο πως όχι μόνο δεν κατάφερε η Κύπρος να βελτιώσει τη θέση της αλλά αντίθετα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία πτωτική πορεία. Αρκεί να επισημάνουμε εδώ πως σε ένα χρόνο έχει υποχωρήσει κατά 15 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη της. Ανάμεσα δε στις 31 ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση, σημειώνοντας πτώση τεσσάρων θέσεων σε σύγκριση με το 2015».

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου