Ποινική δίωξη κατά 12 προσώπων για την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού

Στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά 12 συνολικά ατόμων θα προχωρήσει η Νομική Υπηρεσία σχετικά με την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού, ο οποίος είχε αφαιρέσει ο ίδιος τη ζβή του τον Σεπτέμβριο του 2019 μετά από καθημερινή βία που υφίστατο στην οικογένεια του. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από το Γραφείο της, είχε διαπιστώσει σημαντικές ελλείψεις στους χειρισμούς των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, και συγκεκριμένα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας, αναφορικά με την ελλιπή αναγνώριση από τους λειτουργούς πρώτης γραμμής της σοβαρότητας των καταγγελιών.

Ο Γεν.Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αμέσως μετά από την παραλαβή του πορίσματος των ποινικών ανακριτών και του μαρτυρικού υλικού, έδωσα οδηγίες και υπό τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, συστάθηκε ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για την ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, το οποίο είναι πολυσέλιδο, με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό. Ενδεικτικά αναφέρω πως το συνολικό μαρτυρικό υλικό αριθμεί 9 box files και αρκετούς υπηρεσιακούς φακέλους.

Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τον όγκο του υλικού που η Νομική Υπηρεσία χρειάζονταν να μελετήσει προτού ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ λάβουμε τις αποφάσεις μας. Κατανοούμε πλήρως την εκφρασθείσα έντονη επιθυμία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης του άτυχου Στυλιανού, αλλά και όλων των άλλων υποθέσεων που αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Όμως θα επαναλάβω αυτό το οποίο είχα πει και στο παρελθόν: ως Νομική Υπηρεσία έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αξιολογούμε την ποινική πτυχή της κάθε υπόθεσης με τη δέουσα προσοχή, επιμέλεια και μεθοδικότητα. Κι αυτό έχουμε ευθύνη να το διασφαλίζουμε, όπως και να διασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν αποφασίζεται η καταχώριση υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων. Λεχθέντων των πιο πάνω, μετά από ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, έχουμε καταλήξει ότι θα προχωρήσουμε στην άσκηση ποινικής δίωξης 12 συνολικά ατόμων.Θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία της ποινικής δικονομίας και για τον λόγο αυτό, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, προς το παρόν, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία».

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής