Δικαίωμα του κατηγορούμενου πρόσβασης στα έγγραφα του κατηγόρου σε ιδιωτική ποινική διαδικασία: Προσθήκη άρθρου στον Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο

Ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων η τροποποίηση στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο, σύμφωνα με την οποία προστίθεται νέο άρθρο 7Α στο βασικό νόμο με τίτλο «Δικαίωμα κατηγορούμενου σε πρόσβαση στα έγγραφα του κατήγορου σε ιδιωτική ποινική διαδικασία». Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ο κατηγορούμενος σε ιδιωτική ποινική διαδικασία, δικαιούται με γραπτό αίτημά του προς τον κατήγορο να έχει πρόσβαση στα έγγραφα που διατηρεί στην κατοχή του, προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας και η προετοιμασία της υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Στο δεύτερο εδάφιο του νέου άρθρου προβλέπεται εξαίρεση, καθώς δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε έγγραφα του κατήγορου, αν αυτή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ή τα θεμελιώδη δικαιώματα άλλου προσώπου ή για την προστασία σημαντικού δημοσίου συμφέροντος ή όταν διακυβεύεται έρευνα ή υπάρχει κίνδυνος της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο, αν ο κατήγορος δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα έγγραφα, ο κατηγορούμενος μπορεί κατά την πρώτη δικάσιμο να ζητήσει από το δικαστήριο να εξετάσει τους λόγους της άρνησης και να εκδώσει οποιοδήποτε διάταγμα κρίνει πρέπον υπό τις περιστάσεις.

Σχόλια

Top Legal Stories

Ανακοίνωση διορισμού 10 Επαρχιακών Δικαστών

Πρόσκληση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος Μίσθωσης Υπηρεσιών Γραμματειακής Υποστήριξης και Κλητήρα για θέματα Ασύλου

Διορισμός 11 νέων Επαρχιακών Δικαστών

Γνωστοποίηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για καταστροφή φακέλων

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής