Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

O περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Τροποποιητικός) Νόμος 165 (I) του 2023 τροποποιεί τον βασικό νόμο με την αντικατάσταση του άρθρου 27 (καθίσματα), με το ακόλουθο άρθρο: 

27. Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας. 

(1) Ο εργοδότης παρέχει σε κάθε εργοδοτούμενο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, κατάλληλο κάθισμα για χρήση από το εν λόγω πρόσωπο και μεριμνά για τη συντήρηση ή αντικατάσταση του καθίσματος αυτού οποτεδήποτε απαιτείται: 

Νοείται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία η θέση εργασίας περιλαμβάνει καθήκοντα έκθεσης σε παρατεταμένη ορθοστασία, ο εργοδότης παρέχει κατάλληλα καθίσματα ή λαμβάνει οργανωτικά ή άλλα μέτρα, περιλαμβανομένης της παροχής χώρων ανάπαυσης με κατάλληλα καθίσματα για την περιστασιακή ανάπαυση κάθε εργοδοτούμενου προσώπου. 

(2) Ο τρόπος υλοποίησης της προβλεπόμενης στο εδάφιο (1) υποχρέωσης του εργοδότη για την παροχή καθισμάτων σε κάθε εργοδοτούμενο πρόσωπο ή/και για τη λήψη των απαραίτητων οργανωτικών ή άλλων μέτρων, εξειδικεύεται στη σχετική γραπτή εκτίμηση των κινδύνων που διενεργείται από τον εργοδότη.

Το άρθρο 27 είχε προηγουμένως ως ακολούθως:

27. Όπoυ oπoιoδήπoτε πρόσωπo στηv εργασία έχει κατά τη διάρκεια της απασχόλησης τoυ εύλoγη δυvατότητα vα κάθεται χωρίς vα επηρεάζεται δυσμεvώς η εργασία τoυ, πρέπει vα παρέχovται και συvτηρoύvται για χρήση κατάλληλα καθίσματα πoυ vα τo διευκoλύvoυv vα εκμεταλλεύεται αυτές τις δυvατότητες.


Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1069 για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού