Φυλάκιση 12 μηνών σε καθηγητή για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης μαθήτριας

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε 39χρονο καθηγητή για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης μαθήτριας του. Στη δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ο 39χρονος καθηγητής από χωριό της επαρχίας Λεμεσού παραδέχτηκε το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης, 15μιση ετών.
Ο κατηγορούμενος γνώρισε την ανήλικη σε σχολείο, όπου φοιτούσε, στο οποίο ο ίδιος παρέδιδε μαθήματα σε εξειδικευμένο κλάδο. Με πρωτοβουλία της ανήλικης, δημιούργησαν σχέση και σε μία περίπτωση υπήρξε συνουσία μεταξύ τους.
Το  Κακουργιοδικείο υπογράμμισε τη σοβαρότητα του αδικήματος που διέπραξε ο κατηγορούμενος, για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια και την ανάγκη για επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών για σεξουαλικά αδικήματα, ιδιαίτερα όταν διαπράττονται εις βάρος ανηλίκων.
Έκρινε, περαιτέρω, ως επιβαρυντικά για τον κατηγορούμενο στοιχεία το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους (37 ετών αυτός και 15μιση εκείνη όταν διαπράχθηκε το αδίκημα) καθώς και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ήταν καθηγητής της ανήλικης.
Αντί, όπως επεσήμανε το Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος να περιοριζόταν, ως όφειλε, στην εκπαίδευση και ορθή διαπαιδαγώγηση της ανήλικης μαθήτριας του, εκμεταλλεύθηκε το νεαρό της ηλικίας της και ήλθε σε συνουσία μαζί της, ενδίδοντας στις ανώριμες επιθυμίες της ανήλικης.
Ως μετριαστικός παράγοντας κρίθηκε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επιτηδευμένες ενέργειες εκ μέρους του κατηγορουμένου καθώς και το γεγονός ότι δεν ασκήθηκε βία. Το Δικαστήριο προσμέτρησε, περαιτέρω, προς όφελος του καθηγητή την παραδοχή και μεταμέλεια του, το λευκό του μητρώο και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η φυλάκιση, τόσο στον ίδιο όσο και στα οικεία του πρόσωπα.
Επισημαίνεται ότι το ένα από τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου διαφώνησε όσον αφορά στη διαταγή για άμεση έκτιση της ποινής, κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος εδικαιούτο να τύχει μιας δεύτερης ευκαιρίας με την αναστολή της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε.
Στην κατάληξη αυτή οδηγήθηκε, κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή άμεσο κίνδυνο για την κοινωνία ούτε και ελλοχεύει κίνδυνος διάπραξης ομοειδών αδικημάτων στο μέλλον. (πηγή: politis.com.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων