Ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

Ένοχους έκρινε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, τους δικηγόρους Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ. Όλες οι κατηγορίες έχουν αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και οι κατηγορούμενοι κρίνονται ένοχοι, αποφάσισε το Δικαστήριο. Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στις κατηγορίες που αφορούν δεκασμό, δωροληψία,
κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία, διαφθορά και καταδολίευση. Ένοχος κρίθηκε και ο Ανδρέας Κυπρίζογλου στις κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία και καταδολίευση.  Το δικαστήριο έκρινε επίσης ένοχο το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ και τον Παναγιώτη Νεοκλέους για κατηγορίες που αφορούν δεκασμό, δωροδοκία, διαφθορά, καταδολίευση και συνωμοσία. Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελευθεροι μέχρι την ανακοίνωση της ποινής. Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, στις 17 Φεβρουαρίου, θα γίνει αγόρευση για μετριασμό της ποινής.
Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση ήταν μάρτυρας κατηγορίας ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ενώ ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013, συνωμότησαν όπως οι Κατηγορούμενοι 3 και 4 (Π. Νεοκλέους και Andreas Neocleous & Co LLC) μη καταχωρίσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99, διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση». Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο «εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, συμφώνησε με τους Κατηγορούμενους 3 και 4 να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών, που υποδηλώνουν διαφθορά, και οι Κατηγορούμενοι 3 και 4 τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους». (πηγή: politis.com.cy/philenews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό