Πρόστιμο σε δικηγόρο που ανέβασε στο ίντερνετ προσωπικά δεδομένα πελατών της

Με πρόστιμο 1000 αγγλικές λίρες από το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (Information Commissioner’s Office (ICO)) τιμωρήθηκε δικηγόρος στην Αγγλία, που δεν κατάφερε να κρατήσει ασφαλή προσωπικά δεδομένα πελατών της. Οι πληροφορίες έως και 250 ατόμων, μεταξύ των οποίων, ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων ενηλίκων, «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο, όταν ο σύζυγος της δικηγόρου ενημέρωσε
το λογισμικό του οικιακού ηλεκτρονικού υπολογιστή του ζευγαριού.
Περίπου 725 μη κρυπτογραφημένα έγγραφα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί και αποθηκευθεί στον υπολογιστή, «φορτώθηκαν» προσωρινά σε διαδικτυακό κατάλογο ως back up κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης του λογισμικού, με συνέπεια να είναι ορατά σε μηχανή αναζήτησης, μερικά δε ήταν πολύ εύκολα προσβάσιμα με ένα απλό ψάξιμο.
Έξι από αυτά τα αρχεία περιείχαν εμπιστευτικές και εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε δικαστικές διαδικασίες στο δικαστήριο δικαστικής συμπαράστασης και στο οικογενειακό δικαστήριο.
Ο Steve Eckersley, εκτελεστικός επικεφαλής της ICO δήλωσε σχετικά: «Ο κόσμος εμπιστεύεται τους δικηγόρους για να προφυλάσσουν τα δεδομένα τους, αυτή η εμπιστοσύνη κερδίζεται δύσκολα και χάνεται εύκολα. Η δικηγόρος αυτή αδικαιολόγητα παράβλεψε την ευθύνη της να προστατεύσει τις εμπιστευτικές και άκρως ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών της. Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς την απογοήτευση που το γεγονός αυτό προκάλεσε στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ακόμα και αν δεν συνέβη το χειρότερο, η εν λόγω δικηγόρος προκάλεσε στους πελάτες της αδικαιολόγητη ανησυχία και αναστάτωση».
Η ICO είναι ανεξάρτητη αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει συσταθεί για την υπεράσπιση του δικαιώματος της πληροφορίας για το δημόσιο συμφέρον, προωθώντας τη διαφάνεια των δημοσίων φορέων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ιδιωτών. (legalnews24.gr/ico.org.uk)

Σχόλια

Top Legal Stories

Δικαστική απόφαση-σταθμός βάζει τέλος στις υψηλές διατροφές σε πρώην συζύγους

Σχέδιο Νόμου για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στην Κύπρο

Τροποποίηση στο Νόμο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση): Τί αλλάζει στην εξουσία του Δικαστηρίου να επιτρέπει κατάθεση σύμβασης ή έγερση αγωγής εκτός προθεσμίας

Νέα τροποποίηση στον περί Δικαστηρίων Νόμο: Ποιές αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο