Στις 26 Ιουνίου η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση της Έφης Ηροδότου

Στις 26 Ιουνίου του 2017 θα ανακοινώσει την απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την υπόθεση της Έφης Ηροδότου, και το θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου, στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, στη Λεμεσό.
Η 30χρονη Ηροδότου είναι αντιμέτωπη με τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από επικίνδυνη πράξη και της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις τελικές αγορεύσεις της εκπρόσωπου της Νομικής Υπηρεσίας και του συνηγόρου υπεράσπισης.
Η υπόθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης καθώς η κατηγορούμενη καταζητείτο επί 10 χρόνια περίπου και συνελήφθη πρόσφατα στην Αθήνα.
Η 30χρονη κατηγορείται ότι στις 27 Δεκεμβρίου και ώρα 04:45 στη διασταύρωση Σπύρου Κυπριανού με Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λεμεσό ενώ οδηγούσε το όχημα της εισήλθε στη διασταύρωση με κόκκινο, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο Αιμίλιος Ιωάννου, 17 χρόνων, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα.
Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο κατέθεσαν οκτώ μάρτυρες κατηγορίας, ενώ η κατηγορούμενη κλήθηκε σε απολογία και επέλεξε να προβεί σε ανώμοτη δήλωση. Επίσης κατέθεσαν και δύο μάρτυρες υπεράσπισης.
Στην ανωμοτί δήλωσή της ενώπιον του Δικαστηρίου η κατηγορούμενη είχε αναφέρει ότι «ήταν ένα τραγικό ατύχημα και όχι μια ηθελημένη εκ μέρους μου εγκληματική ενέργεια. Ένα ατύχημα, για το οποίο ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν φέρω καμιά νομική ευθύνη”.
Αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε κατά την ακροαματική διαδικασία περιέγραψε το ατύχημα ως εξής: «Ένα αγόρι με μοτοποδήλατο πέρασε τη διασταυρούμενη οδό με πράσινο και με χαμηλή ταχύτητα... Ακριβώς απέναντι μου είδα τα φώτα άλλου οχήματος, το οποίο δεν είχε ελαττώσει ταχύτητα... Είπα Παναγία μου θα τον κτυπήσει...Μπήκε στη διασταύρωση με καθαρά κόκκινο και συγκρούστηκε με το μοτοποδήλατο. Η σύγκρουση ήταν πολύ δυνατή. Ο νεαρός έπεσε στην άσφαλτο σαν μια κούκλα άψυχη, το αυτοκίνητο που κτύπησε το μοτοποδήλατο δεν σταμάτησε καν…»
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υποστήριξε στην αγόρευσή της ότι στην υπόθεση έχει παρουσιαστεί τέτοια μαρτυρία, η οποία είναι τόσο αξιόπιστη και σαφής που «επιτρέπουν στο δικαστήριο να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα και να καταδικάσει την κατηγορούμενη και στις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει».
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Έφης Ηροδότου, υποστήριξε ότι η πρώτη κατηγορία που αφορά την πρόκληση θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από επικίνδυνη πράξη συνδέεται με την κατηγορία της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας, και ότι αν δεν αποδειχθεί η δεύτερη κατηγορία τότε συμπαρασύρει μαζί της και την πρώτη κατηγορία.
Περαιτέρω, έκανε λόγο για «ελαττωματική» κατηγορία, αναφερόμενος στη δεύτερη κατηγορία και πιο συγκεκριμένα στους κανονισμούς περί φωτεινών σηματοδοτών, υποστηρίζοντας πως το δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει με αυτή την κατηγορία την κατηγορούμενη.
Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας θα ανακοινωθεί στις 26 Ιουνίου, στις 11:15. (πληροφορίες από politis.com.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή