Σύζυγος δηλητηριάστηκε από τη σκόνη που έφερνε ο εργάτης σύζυγός της στο σπίτι. Η οικογένειά της ζητάει από την εργοδότρια εταιρία αποζημίωση για το θάνατό της

Με μια σπάνια περίπτωση καλείται να ασχοληθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας εργάτης που δούλευε σε εργοστάσιο δηλητηρίασε τη γυναίκα του χωρίς να το θέλει, καθώς γυρίζοντας από τη δουλειά του γεμάτος σκόνη από ασβέστη και αμίαντο την αγκάλιαζε και τη φιλούσε. Η σύζυγός του, Paula Briggs πέθανε 4 δεκαετίες μετά, αφότου ο σύζυγός της Jack την είχε εκθέσει ακούσια στη θανάσιμη ουσία κάθε φορά που επέστρεψε το βράδυ.
Ωστόσο, πριν είχε πεθάνει ο ίδιος το 2014 καθώς είχε αρρωστήσει από μεσοθηλίωμα, έναν καρκίνο που σχετίζεται με τον αμίαντο.
Οι δικηγόροι της οικογένειας της Briggs ισχυρίζονται ότι ο πρώην εργοδότης του συζύγου της ήταν υπεύθυνος για το θάνατό της.
Με αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ισχυρίζονται ότι η εργοδότρια εταιρία δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει το ζευγάρι από τη θανατηφόρα ουσία.
Η κόρη του ζευγαριού, η Λίζα Γουάρτον, ζητάει αποζημίωση ύψους £ 110.000 για λογαριασμό της μητέρας της.
Ο Peter Cowan, δικηγόρος της, δήλωσε ότι ο σύζυγος της Briggs επέστρεφε στο σπίτι από το εργοστάσιο του Cleckheaton, όπου εργαζόταν,  ντυμένος με τα ρούχα και τα παπούτσια εργασίας.
Έβγαζε τις μπότες του στη βεράντα και τίναζε την επιβλαβή σκόνη πριν τις βάλει στο ντουλάπι.
Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε: "Χαιρετούσε τη σύζυγό του με μια αγκαλιά και ένα φιλί κάθε βράδυ. Στη συνέχεια έκανε τις δραστηριότητές του στο σπίτι. Αργότερα έβγαζε τα σκονισμένα ρούχα του και τα έβαζε στο καλάθι με τα άπλυτα. Η σύζυγός του κατόπιν έπαιρνε τα ρούχα από το καλάθι, ανακινώντας τη σκόνη από τα ρούχα εργασίας και ειδικότερα αφαιρώντας τη σκόνη που είχε συγκεντρωθεί στο παντελόνι και στις τσέπες. Αφού έκανε αυτό, έβαζε τα ρούχα στο πλυντήριο. Σκούπιζε ακόμη τη σκόνη από το πάτωμα της κουζίνας, τη βεράντα και το κελάρι που είχε πέσει από τα υποδήματα, τα ρούχα και το σώμα του συζύγου της.  Μετακινούσε την τσάντα εργασίας του, η οποία ήταν επίσης μολυσμένη με ίνες αμιάντου και σκόνη. Ως αποτέλεσμα της έκθεσης της συζύγου σε ίνες αμιάντου και σκόνη, εκείνη μολύνθηκε και πέθανε."
Η αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι ο κ. Briggs εργάστηκε ως εργάτης σε εργοστάσιο στο Cleckheaton και στο Queens Mill Warehouse στη δεκαετία του 1970 και του 1980.
Εκεί, υποστηρίζεται ότι εκτέθηκε σε μεγάλες ποσότητες σκόνης αμιάντου – την οποία πήρε στο σπίτι μαζί με τα ρούχα, τις μπότες του και τα μαλλιά του.
Ο συνήγορος υποστηρίζει ότι οι πρώην εργοδότες του κ. Briggs έπρεπε να γνωρίζουν τον κίνδυνο που εκθέτουν αυτόν και την οικογένεια του.
Ο σύζυγος πέθανε, σε ηλικία 76 ετών, όντας άρρωστος, αφού υπέστη αιμορραγία στον εγκέφαλο, βρισκόμενος στο σπίτι του τον Σεπτέμβριο του 2011.
Η σύζυγός του αρρώστησε τον Μάρτιο του 2014, μη μπορώντας να αναπνέει και τελικά πέθανε τον Αύγουστο του 2014, σε ηλικία 79 ετών.
Εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρίας δήλωσε ότι δεν είναι σκόπιμο να μιλήσει για εν εξελίξει νομικές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι η εταιρία δεν λειτουργεί πλέον σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν αμίαντο. (cylegalnews.com/telegraph.co.uk)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών