Κάθειρξη 9 ετών σε δικηγόρο για υπεξαίρεση 500 χιλιάδων ευρώ από τον πελάτη του

Ελλάδα. Ποινή κάθειρξης εννέα ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην άσκηση της έφεσης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε δικηγόρο από την Αθήνα, ο οποίος φέρεται να κράτησε την εγγύηση ύψους 500 χιλιάδων ευρώ που είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος σε πελάτη του, επιχειρηματία, για να μην προφυλακιστεί για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Ειδικότερα, το δικαστήριο του επέβαλε ομόφωνα κάθειρξη 8 ετών για την υπεξαίρεση των 500.000 ευρώ και φυλάκιση 2 ετών για απιστία δικηγόρου. Η ποινή συγχωνεύθηκε στα 9 χρόνια (δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό). Ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να γίνει το εφετείο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και εγγύηση 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τον Νοέμβριο του 2013, επιχειρηματίας, μετά την απολογία του στον ανακριτή, έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ που του είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να μην προφυλακιστεί.
Επειδή όμως οι τραπεζικές καταθέσεις του ήταν στο εξωτερικό κι εκείνος δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, ζήτησε από το δικηγόρο του να κάνει αίτηση στον ανακριτή για παράταση της προθεσμίας της καταβολής της εγγυοδοσίας μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2014.
Ο επιχειρηματίας με τέσσερα εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού κατέθεσε στο λογαριασμό του συνηγόρου του, 575.000 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια, να καταβληθούν 500.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποτελούσε την αμοιβή για τις νομικές του υπηρεσίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα αυτά ουδέποτε καταβλήθηκαν ως εγγύηση από το δικηγόρο, με αποτέλεσμα στις 20 Δεκεμβρίου 2013 ο επιχειρηματίας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε επί περίπου 4,5 μήνες, δηλαδή ωσότου συγκεντρώσει εκ νέου άλλες 500.000 ευρώ και να τα καταβάλει ως εγγυοδοσία.
Στο δικηγόρο έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος με δυο αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. (legalnews24.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών