Δύο χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή στην Έφη Ηροδότου

Δύο χρόνια φυλάκιση στην Έφη Ηροδότου επέβαλε το επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε και που στοίχισε τη ζωή στον Αιμίλιο Ιωάννου στις στις 27 Δεκεμβρίου 2007.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείται αναστολή της ποινής λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων. Παράλληλα, αποφασίστηκε να της επιβληθεί στέρηση άδειας οδήγησης για 2,5 χρόνια, αλλά και επιβολή ποινής 10 βαθμών.
Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση, ένοχοι κρίθηκαν πρόσφατα και οι γονείς της Ηροδότου, στους οποίους η ποινή θα ανακοινωθεί στις 3 Αυγούστου.
Η Έφη Ηροδότου για περίπου μία δεκαετία, ήταν στην κορυφή της λίστας καταζητουμένων της Europol. Στις 8 Ιανουαρίου του 2017, η 30χρονη σήμερα Ηροδότου, συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, ενώ στις 23 του μήνα παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές. 
Η Έφη Ηροδότου κατηγορήθηκε ότι στις 27 Δεκεμβρίου και ώρα 04:45 στη διασταύρωση Σπύρου Κυπριανού με Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λεμεσό ενώ οδηγούσε το όχημα της εισήλθε στη διασταύρωση με κόκκινο φως, που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστεί βίαια με το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο Αιμίλιος Ιωάννου, 17 χρόνων, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα.
Ο Δικαστής Χρίστος Ρασπόπουλος διάβασε ένα μεγάλο απόσπασμα της απόφασής του εν τη απουσία ωστόσο των γονέων και συγγενών του Αιμίλιου Ιωάννου, οι οποίοι αποφάσισαν να μην παρευρεθούν στην ανακοίνωση της ποινής.
«Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η κατηγορούμενη είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Δεν έχω αντιληφθεί από τα λεγόμενα της κατηγορύμενης, όπως αυτά προκύπτουν από τις συνεντεύξεις της με λειτουργούς του γραφείου ευημερίας και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οποιαδήποτε στοιχεία ειλικρινούς μεταμέλειας», είπε ο κ. Ρασπόπουλος.
Πρόσθεσε ότι όπως φαίνεται από την έκθεση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και από την επιστολή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα συναισθήματα της Ηροδότου σε σχέση με το επίδικο συμβάν είναι συναισθήματα πικρίας και θυμού, για να σημειώσει ότι «ενώ παραδέχεται -έστω και την υστάτη- ότι διέπραξε ένα λάθος, εντούτοις θεωρεί ότι το έχει ξεπληρώσει λόγω των γεγονότων και συναισθημάτων που βίωσε στη συνέχεια».
Σε σχέση τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, τα οποία σύμφωνα με την υπεράσπιση της Ηροδότου έχουν δημιουργήσει μια πολύ αρνητική εικόνα στη καταδικασθείσα, ο κ. Ρασπόπουλος είπε πως «τα όποια δημοσιεύματα σε σχέση με την πορεία  της υπόθεσης ή ακόμα και κακεντρεχή ή κακόβουλα ή συκοφαντικά σχόλια σε ΜΜΕ, αποτελούν εξωγενή παράγοντα, ο οποίος δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ως εξωδικαστική τιμωρία δυνάμενη να οδηγήσει στη μείωση της ποινής».
Σε ό,τι αφορά στον παράγοντα χρόνο, ο δικαστής είπε ότι «ενώ εκκρεμούσαν τα εντάλματα από το 2012 για σκοπούς προώθησης και καταχώρησης της παρούσας υπόθεσης και ενώ τούτο ήταν εις γνώση της κατηγορούμενης, εντούτοις η τελευταία επέλεξε να μην τεθεί νωρίτερα στη διάθεση των αρχών, ώστε να διαγνωστεί η ποινική της ευθύνη νωρίτερα».
«Υπό αυτό το πρίσμα», είπε ο κ. Ρασπόπουλος, «η όποια καθυστέρηση παρατηρείται από τις 3 Μαρτίου του 2011 βαρύνει εξ ολοκλήρου την Έφη Ηροδότου και δεν μπορεί να την επικαλείται ως ελαφρυντικό παράγοντα».
Περαιτέρω, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου έχουν ληφθεί υπόψη τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν η καταδικασθείσα και που καλείται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον, αν και όπως επισημάνθηκε, σύμφωνα με την έκθεση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας η Έφη Ηροδότου δεν παρουσιάζει στο παρόν στάδιο μείζονα ενεργό ψυχοπαθολογία. (Πηγή: politis.com.cy)

Σχόλια