Φυλάκιση δύο ετών σε δικηγόρο για τη δράση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διάσημος Κινέζος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της υποκίνησης της ανατροπής της κρατικής εξουσίας και καταστολής του πολιτικού συστήματος της Κίνας.
Ο Jiang Tianyong υπερασπίστηκε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα , συναδέλφους του δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και διαδηλωτές του Θιβέτ.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφερόμενη στην καταδίκη του δικηγόρου, έκανε λόγο για «ψεύτικη» δίκη, ενώ η σύζυγος του Jiang χαρακτήρισε την ετυμηγορία απαράδεκτη.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 δικηγόροι, νομικοί βοηθοί και ακτιβιστές έχουν ανακριθεί από τις Αρχές της Κίνας, και πολλοί από αυτούς διώκονται επίσημα από το κράτος.
Το δικαστήριο έκρινε στην καταδικαστική του απόφαση, ότι ο 46χρονος δικηγόρος ήταν ένοχος επειδή χρησιμοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα  για να επιτεθεί στην κινεζική κυβέρνηση και να υποκινήσει άλλους να διαδηλώσουν εναντίον της δημόσια.
Η σύζυγός του, Jin Bianling, είπε στο Reuters ότι πίστευει ότι ο σύζυγός της αποτέλεσε «παράδειγμα» για να αποτρέψει ή να αποθαρρύνει άλλους δικηγόρους να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.
Συλλογικότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιέγραψαν τη δίκη ως προσπάθεια να δυσφημηθεί και να σπιλωθεί ο δικηγόρος ως μέρος αυτού που οι κριτικοί περιγράφουν ως τον «πόλεμο της Κίνας κατά του Νόμου». (πηγή: bbc)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης