Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ισόβια στον Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία

Ένοχο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για το έγκλημα της γενοκτονίας έκρινε τον Ράτκο Μλάντιτς, πρώην επικεφαλής του στρατού των Σερβοβόσνιων στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καταδικάζοντάς τον σε ισόβια.
Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε επιτελικό ρόλο στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Επίσης, συμπληρώνεται πως «συνέβαλε σημαντικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και ότι υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.
Ο Μλάντιτς, απομακρύνθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου στη Χάγη επειδή άρχισε να φωνάζει στους δικαστές που διάβαζαν την ετυμηγορία στη δίκη του. Είχε προηγηθεί απόρριψη του αιτήματος αναβολής που υποβλήθηκε από τον συνήγορό του για αναβολή της συνεδρίασης για λόγους υγείας.
Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995), στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια, ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, 74 ετών σήμερα, εξακολουθεί να διχάζει τη Βοσνία.
Κατηγορείται ότι ήταν «ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων» και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».
Μαζί με το πολιτικό του alter ego, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης» ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγώς σερβικό κράτος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς.
Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μλάντιτς, μια ποινή «την οποία αξίζει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν».
Η υπεράσπισή του, από την άλλη, ζητούσε την απαλλαγή του: ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σερβοβόσνιων δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την ενοχή του, αν και έχει δηλώσει ότι «λυπάται για κάθε αθώο που σκοτώθηκε σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Έχοντας πάθει τρία εγκεφαλικά ο Μλάντιτς «μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε ο δικηγόρος του Ντράγκαν Ίβετιτς. (huffingtonpost.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια