Aπορρίφθηκαν οι εφέσεις στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Τί αναφέρει η απόφαση

Aνακοινώθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της εφέσεως των Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Παναγιώτη Νεοκλέους, Ανδρέα Κυπρίζογλου και του δικηγορικού γραφείου «Α. Νεοκλέους ΔΕΠΕ.
Οι εφέσεις των 4 καταδικασθέντων αφορούσαν τόσο την καταδίκη όσο και την ποινή. Το Δικαστήριο με απόφαση 217 σελίδων απέρριψε τους λόγους έφεσης όλων των καταδικασθέντων.
Το Ανώτατο έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα δικαστικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπόθεση» στην οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου έχει καταδικαστεί σε 3,5 χρόνια φυλακή, ο Παναγιώτης Νεοκλέους σε 2,5 χρόνια φυλακή και ο Ανδρέας Κυπρίζογλου σε 18 μήνες με αναστολή και το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους σε χρηματική ποινή 70.000 ευρώ.
Η υπεράσπιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου έθεσε ως βασικό λόγο της έφεσης την ασυλία του τέως Γενικού Εισαγγελέα σημειώνοντας ότι «δεν ξανάγινε να διωχθεί εν ενεργεία Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης».
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατήγγειλε στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της έφεσης πως δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα πριν από τέσσερις μέρες από άγνωστο πρόσωπο που του είπε πως αν δεν σταματήσει να χειρίζεται την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου «θα βρεθεί στον αέρα».
Εξετάζοντας του λόγους έφεσης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο ανέφερε ότι «δεν έχει ασυλία ο Βοηθός Εισαγγελέας», τονίζοντας ότι «έχει την ίδια θεσμική ιδιότητα με τους δικαστές του Ανώτατου».
Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ακόμη ότι «η κοινωνία αναμένει καλή συμπεριφορά από αξιωματούχος και τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Χαρακτήρισε την συμπεριφορά του τέως Βοηθού «εγκληματική» και ότι «επιδόθηκε σε κολάσιμες πράξεις»
Σε ότι αφορά τους χειρισμούς της αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα στην πολύκροτη υπόθεση, στην Απόφαση του το Ανώτατο ανέφερε ότι «οι ανακριτές χειρίστηκαν κατά τρόπο αψεγάδιαστο την ποινική έρευνα» ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας «λειτούργησε άμεμπτα».  
Επίσης σε ότι αφορά την καταδικαστική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, στην απόφαση του το Ανώτατο τόνισε ότι «το Κακουργιοδικείου ενήργησε ορθά και επέβαλε την αρμόζουσα τιμωρία. Όλη η προσέγγιση του πρωτόδικου δικαστηρίου ήταν ορθή.» (reporter.com.cy)
Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης στο cylaw.org

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων