Καταδίκη γιατρού για ιατρική αμέλεια που επέφερε παράλυση 21χρονης φοιτήτριας

Ελλάδα. Ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου γιατρός του Βενιζελείου Νοσοκομείου για την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια σε βάρος φοιτήτριας, η οποία από το 2011 βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών ενώ δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», η υπόθεση νεαρή φοιτήτρια η οποία την επίμαχη περίοδο ζούσε στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδαζε στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ παράλληλα εργαζόταν για να μπορεί να καλύπτει κάποια από τα έξοδά της.
Σύμφωνα με τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής, η καθήλωση της φοιτήτριας σε αναπηρικό καρότσι οφείλεται αποκλειστικά στην αμέλεια που επέδειξαν οι γιατροί στην αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσίασε, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, η βλάβη που υπέστη το κορίτσι να είναι μη αναστρέψιμη.
«Αν είχε υποβληθεί αμέσως σε μαγνητική, τώρα η κοπέλα θα περπατούσε» είχε υποστηρίξει κατά την υποβολή της μηνύσεως στη Δικαιοσύνη, η οποία στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου. Η φοιτήτρια είχε απευθυνθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο, καθώς ένιωσε ένα δυνατό πόνο να «ζώνει» την πλάτη και να την «αγκαλιάζει» μέχρι το στήθος. Συμπτώματα που δεν προϊδέασαν τους γιατρούς ώστε να προβούν σε περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού ως προς την πραγματική αιτία του σοβαρού προβλήματος που είχε, το οποίο διαγνώστηκε λίγα 24ωρα μετά σε άλλο νοσοκομείο και αφού ήδη σύμφωνα με την πολιτική αγωγή είχε ξεκινήσει η παράλυση των κάτω άκρων της. Τότε πια και εφόσον η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία όπου εντοπίστηκε η αιτία του προβλήματος. Υπήρχε δυσπλασία, ένα μόρφωμα δηλαδή, στον νωτιαίο μυελό, που αιμορραγούσε, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι βλάβες.
Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα, έγιναν επίπονες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βλάβης, ενώ απευθύνθηκε και σε εξειδικευμένο κέντρο στη Ζυρίχη της Ελβετίας, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
Η πολιτική αγωγή εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ από την πλευρά του καταδικασθέντος γιατρού ασκήθηκε ήδη έφεση. (Πηγή: Cretapost)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου