Αγωγή αποζημίωσης 60χρονης που στειρώθηκε λόγω νοητικής υστέρησης

Μια 60χρονη Γιαπωνέζα που υποβλήθηκε υποχρεωτικά σε στείρωση όταν ήταν έφηβη επειδή είναι άτομο με νοητική υστέρηση προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της ιαπωνικής κυβέρνησης, στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση, ζητώντας αποζημίωση επειδή παραβιάστηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματά της.
Βάσει του νόμου περί ευγονικής της Ιαπωνίας ο οποίος ίσχυε από το 1948 ως το 1996, περίπου 25.000 άνθρωποι στειρώθηκαν λόγω νοητικών προβλημάτων ή γενετικών νοσημάτων, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι λεπροί.
Περίπου 16.500 από αυτούς πιστεύεται ότι υποβλήθηκαν στην επέμβαση για την στείρωσή τους χωρίς την συγκατάθεσή τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi Shimbun, ακόμη και μικρά παιδιά υποβάλλονταν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.Η 60χρονη Γιαπωνέζα που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, ήταν 15 ετών το 1972, όταν το κράτος την ανάγκασε να υποβληθεί σε στείρωση, μετά τη διάγνωσή της με νοητική υστέρηση.
Τώρα ζητεί με την αγωγή της, αποζημίωση ύψους 11 εκατομμυρίων γεν (περίπου 81.500 ευρώ).
"Εξαιτίας του νόμου αυτού, η αδελφή μου υπέφερε πραγματικά, ζώντας όλη τη ζωή της κρυμμένη", δήλωσε συγγενής της 60χρονης σε συνέντευξη τύπου.
"Θέλαμε να υψώσουμε το ανάστημά μας για να οικοδομηθεί μια κοινωνία στην οποία ακόμη και οι άνθρωποι με αναπηρίες θα μπορούν να έχουν μια χαρούμενη ζωή", σημείωσε.
Σε ερώτηση που του έγινε για την προσφυγή αυτή, ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας, Κατσουνόμπου Κάτο, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι αγνοεί τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Παρόμοιους νόμους περί ευγονικής είχαν και η Γερμανία, η Σουηδία κι άλλες χώρες.
Το 1997, ο σουηδικός Τύπος είχε αποκαλύψει ότι περίπου 60.000 άνθρωποι είχαν υποχρεωθεί σε στείρωση μεταξύ 1935 και 1976 στο όνομα της "καθαρότητας" της σκανδιναβικής φυλής. Η υπόθεση αυτή είχε γρήγορα επεκταθεί και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Ιστορικοί είχαν εξάλλου αποκαλύψει τότε ότι 11.000 Φινλανδοί, 2.000 Νορβηγοί και εκατοντάδες Δανοί είχαν πέσει θύματα παρόμοιων πρακτικών. (πηγή:tanea.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024