Καταδικάστηκε δικηγόρος και άλλα 6 άτομα από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας


Καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επτά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας δικηγόρος, για υπόθεση εμπορίας προσώπων. 
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον δικηγόρο Χρίστο (Κρις) Χριστοδουλίδη, τον γαμπρό του Samuel Scripcariuc, τρεις Πακιστανούς και δυο Ρουμάνες, την Christina Iordaeche και την Elena Duca.
Οι κατηγορούμενοι «συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Όλοι οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στις Κεντρικές φυλακές ενώ ορίστηκε ημερομηνία για αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής τους και ακολούθως το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή τους.
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στο δικαστήριο οι παραπονούμενες, τα θύματα έφθασαν στην Κύπρο καθώς τους έταζαν δουλειά έναντι πολύ καλής αμοιβής ενώ τους υπόσχονταν πως αν είναι καλές, θα μπορούσαν να φέρουν και τις οικογένειες τους στην Κύπρο.
Ακολούθως, αφού έφθαναν στην Κύπρο,  οι κατηγορούμενοι, που ο κάθε ένας είχε διαφορετικό ρόλο, τις κρατούσαν για μέρες  κλειδωμένες σε διαμερίσματα και υπό απειλές επιδίωκαν να τις παντρέψουν με εικονικούς γάμους με αλλοδαπούς.  
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν λήφθηκε πληροφορία στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας προσώπων μέσω τηλεφώνου από Ελλαδίτη, ο οποίος ανάφερε ότι η αδερφή της συζύγου του η οποία κατάγεται από την Ρουμανία, ήρθε στην Κύπρο για να βρει δουλειά και αντί αυτού, κατακρατείται κλειδωμένη από ομοεθνή της, σε διαμέρισμα στη Λευκωσία, μαζί με άλλες τέσσερις γυναίκες όπως η ίδια τους ομολόγησε.
Την επόμενη ημέρα Ρουμάνα που βρισκόταν επίσης στο διαμέρισμα επικοινώνησε με την αστυνομία καταγγέλλοντας ότι βρίσκεται κλειδωμένη στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας μαζί με άλλες κοπέλες ομοεθνείς της. Δυο ημέρες μετά ακολούθησε νέα καταγγελία στην αστυνομία από φίλη της μιας εκ των Ρουμάνων η οποία μάλιστα της έστειλε φωτογραφίες από το κινητό της τηλέφωνο, τις οποίες τράβηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου διέμεναν και οι οποίες απεικόνιζαν δύο διευθύνσεις.
Μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας προσώπων πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση και σε έφοδο τους στο συγκεκριμένο διαμέρισμα εντόπισαν και απελευθέρωσαν τις 3 γυναίκες που βρίσκονταν σε δωμάτιο.
Κατά τις συνεντεύξεις που λήφθηκαν από τα τρία θύματα, αναφέρθηκε ότι έφθασαν στην Κύπρο περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2016 αφού οι ύποπτοι τους υποσχέθηκαν ότι θα τους έβρισκαν δουλειά  με μηνιαίο εισόδημα ύψους 800 ευρώ. (πηγή: reporter.com.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων