Διεθνές Συνέδριο Πνευματικής Ιδιοκτησίας “The ‘Pluralism or Universalism’ dilemma in international copyright law”


Tο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει διεθνές συνέδριο πνευματικής ιδιοκτησίας “The ‘Pluralism or Universalism’ dilemma in international copyright law”, το οποίο θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου 2018 στη Λευκωσία, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση κλασικών και επίκαιρων ζητημάτων του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας υπό το πρίσμα των αρχών του διεθνούς δικαίου, αλλά και με δικαιοσυγκριτική προσέγγιση. Από την υιοθέτηση της Σύμβασης της Βέρνης και τη δέσμευση δημιουργίας ενός βασικού κορμού ομοιόμορφων κανόνων και αρχών σε διεθνές επίπεδο, η τεχνολογία δημιουργεί νέες δικαιικές προκλήσεις τις οποίες οι έννομες τάξεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και περιφερειακά (Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α., κ.α.) καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, 30 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί θα αναλύσουν και θα συζητήσουν μια σειρά από αλληλένδετα ερωτήματα: είναι η ιδεολογική κληρονομιά της Σύμβασης της Βέρνης για την εναρμόνιση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων σε κίνδυνο; Στην παγκόσμια ψηφιακή πολιτεία, πρέπει η πληθώρα εθνικών και περιφερειακών απαντήσεων στις τρέχουσες προκλήσεις να θεωρηθεί ως ανησυχητική ή, αντιθέτως, να προωθηθεί μια πολιτική δικαιικής ποικιλομορφίας; Πως εφαρμόζονται και ερμηνεύονται οι βασικές αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιβάλλον;
Το συνέδριο προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία σε ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες, ερευνητές, φοιτητές, συμβούλους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καλλιτέχνες, δημιουργούς, εκδότες, εκπροσώπους Τύπου, κρατικές αρχές να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και να συμμετέχουν σε μια εις βάθος συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το κόστος συμμετοχής είναι 25 ευρώ και για τις δύο ημέρες του συνεδρίου και οι συμμετέχοντες καλούνται να πληρώσουν μέσω του συστήματος jcc στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.ucy.ac.cy/icicl, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την 01/06/2018.
Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι από αυτούς, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο icicl2018@yahoo.com, με θέμα "Εγγραφή φοιτητών στο ICICL", αναφορά στον αριθμό της ταυτότητάς τους, στο έτος σπουδών και στο Τμήμα τους. Μετά τη λήξη του συνεδρίου θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του συνεδρίου http://www.ucy.ac.cy/icicl/ ή επικοινωνήστε μέσω email: icicl2018@yahoo.com ή τηλεφωνικά: (+357) 22892920.
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κτίριο Συμβουλίου - Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Αίθουσα Β 108.
Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κτίριο Συμβουλίου - Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Αίθουσα Β 108.
Βασικά ζητήματα
Part I: Regional copyright harmonization: Necessary diversity or incompatibility with international copyright law standards?
Part II: The Universalism or Pluralism dilemma in international copyright law making
Part III: Do the knowledge economy and information society call for a uniform international copyright approach and why?
Διοργάνωση: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιδιωτικού Δικαίου, Δρ. Τατιάνα Ελένη Συνοδινού.

Σχόλια