Νεαρή δικηγόρος συνελήφθη και κρατείται στην Τουρκία λόγω αναρτήσεων της στο twitter


Νεαρή δικηγόρος από την Κωνσταντινούπολη συνελήφθη και κρατείται εξαιτίας ανάρτησης της στο κοινωνικό δίκτυο twitter, η οποία θεωρήθηκε ως προπαγάνδα υπέρ του Γκιουλέν, που θεωρείται από το καθεστώς Ερντογάν ως υποκινητής του πραξικοπήματος το 2016. 
Η δικηγόρος Sibel Sevinç Deveci  συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στο σπίτι της μετά από έρευνα της αστυνομίας. Το επίμαχο tweet που ανάρτησε η δικηγόρος ανέφερε: «Ως δικηγόρος γνωρίζω ότι θα προσπαθήσουν να προσποιούνται ότι δεν είναι υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Το μέλλον είναι κοντά. Μην ξεχνάτε» αναφερόμενη σε υποστηρικτές του ΑΚΡ αντιδρώντας έντονα σε φιλοκυβερνητικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. 
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet ότι η Deveci είχε αναρτήσει τα ακόλουθα tweets την ημέρα που έγινε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν: «Δεν έχουμε καμιά δουλειά στους δρόμους, οι στρατιώτες είναι δικοί μας και κάνουν το καλύτερο…Κάποιοι προσπαθούν να στρέψουν τους στρατιώτες κατά των πολιτών…Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του Υπ.Εσωτερικών και του προέδρου του ΑΚΡ καλούν το λαό να κατέβει στους δρόμους. Μη το κάνετε!»
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ασκήσει μέχρι τώρα διώξεις σε  1.539 δικηγόρους. Συνελήφθησαν 580 και καταδικάστηκαν 103 δικηγόροι σε πολυετή φυλάκιση  μετά από  την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η πρωτοβουλία The Associated Lawyers Initiative.
Η Τουρκία απέλυσε  περισσότερους από 150.000 δικαστές, δασκάλους, αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους από τις 15 Ιουλίου 2016. Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 169.013 άτομα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο  ποινικών κυρώσεων με αφορμή  το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σε φυλάκιση έχουν καταδικαστεί ήδη 77.081 άτομα από τις 15 Ιουλίου 2016 έως τις 11 Απριλίου 2018. (πηγή: Stockholm Center for Freedom)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024