Στις 19 Ιουνίου αναμένεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί προσφυγής κατά της Κύπρου σχετικά με απέλαση αλλοδαπών


Την Τρίτη στις 19 Ιουνίου 2018 αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Kahadawa Arachchige κ.ά. κατά Κύπρου (αιτήσεις αριθ. 16870/11, 16874/11, και 16879/11).
Οι προσφεύγοντες, Don Uditha Niroshana Kahadawa Arachchige, Dehiwalage Shehan Fernando και Dushan Aruna Shanthi Budda Koralage, είναι υπήκοοι της Σρι Λάνκα που γεννήθηκαν το 1974, 1978 και το 1980 αντίστοιχα και ζουν στο Colombo, Kochchikade και Pannipitiya (Σρι Λάνκα) αντιστοίχως.
Και οι τρεις άνδρες απελάθηκαν από την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2011, αφού συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για συμμετοχή σε συγκρούσεις με μια άλλη ομάδα ομοεθνών τους σε μια συνοικία της Λευκωσίας.
Οι προσφεύγοντες αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο επεισόδιο. Ο πρώτος και ο τρίτος κρατήθηκαν για πέντε ημέρες πριν από την απέλαση τους ενώ ο δεύτερος κρατήθηκε για επτά ημέρες.
Οι αιτούντες προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ προσάπτοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία παραβίαση του άρθρου 5 § 1 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και του άρθρου 5 παράγραφος 4 (δικαίωμα στη νόμιμη κράτηση που αποφασίζεται σε εύλογο χρόνο από δικαστήριο) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με την κράτησή τους πριν από την απέλαση. Ο πρώτος προσφεύγων επικαλείται επίσης παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) αυτή καθεαυτή και σε συνδυασμό με το άρθρο 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο) καθώς απελάθηκε ενώ η γυναίκα του και το παιδί του ήταν ακόμα στην Κύπρο.
Τέλος, ο πρώτος και ο δεύτερος προσφεύγων επικαλούνται παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 7 (διαδικαστικές διασφαλίσεις σχετικά με την απέλαση αλλοδαπών) καθώς ισχυρίζονται ότι παρότι ήταν νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου είχαν απελαθεί χωρίς να ενημερωθούν για την απόφαση απέλασης και χωρίς διαδικαστικές εγγυήσεις.

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων