Έρχονται ριζικές αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο


Ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την πρόσφατη συνάντηση, στις 19 Ιουνίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Νικολάου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα «συζητήθηκε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων η οποία αφορά τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, τον εκσυγχρονισμό του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας». Πρόσθεσε ότι «η απονομή δικαιοσύνης καθυστερεί σε σημείο που οι ίδιοι οι δικαστές κατέθεσαν στον Πρόεδρο την απόφαση τους να υιοθετήσουν την έκθεση η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο». Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και στη λήψη όλων των  αναγκαίων μέτρων και αλλαγών για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι «θα γίνουν τέτοιες ριζικές αλλαγές που ο τρόπος της απονομής δικαιοσύνης στο μέλλον δεν θα προσομοιάζει καθόλου με τον σημερινό. Οι αλλαγές μεταρρυθμίζουν πλήρως τη δομή και λειτουργία των δικαστηρίων, δημιουργούνται νέα δικαστήρια, γίνεται ο διαχωρισμός του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου σε δικαστήριο που θα έχει ουσιαστικά τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που προβλέπεται στο Σύνταγμα μας και δημιουργείται νέο Εφετείο για αντιμετώπιση καθυστερημένων υποθέσεων κατά τρόπο αποτελεσματικό, έτσι ώστε τα επόμενα δύο-τρία χρόνια να έχει συμπληρωθεί η εξέταση όλων των υποθέσεων που καθυστερούν».
Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ακόμη ότι με τις αλλαγές «γίνεται ρύθμιση για διαχείριση όλων των υποθέσεων από πλευράς δικαστηρίου, ώστε να διεκπεραιώνονται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, δημιουργούνται δομές για τη διοίκηση των δικαστηρίων με Υπηρεσίες που θα υπάγονται στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά για θέματα που δεν θα χειρίζονται οι ίδιοι οι δικαστές. Δημιουργείται, δηλαδή, Υπηρεσία Διοίκησης Δικαστηρίου με Γενικό Διευθυντή και διοικητικό προσωπικό. Αλλάζουν πλήρως οι διαδικασίες πολιτικής δικονομίας και εφαρμόζεται ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η ηλεκτρονική διαχείριση των υποθέσεων στο δικαστήριο. Η προσφορά για ηλεκτρονική δικαιοσύνη έχει κατακυρωθεί – εκκρεμούν τρεις ιεραρχικές προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ωστόσο ελπίζουμε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη να υπογραφτεί το συμβόλαιο».
Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός είπε ότι η υλοποίηση όλων αυτών των αλλαγών αρχίζει άμεσα, προσθέτοντας ότι έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο δράσης και προγραμματισμός με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, και στόχος είναι η ολοκλήρωση των αλλαγών μέχρι το 2020.

Σχόλια