Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η 25η Νοεμβρίου


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ μια στις τρεις γυναίκες ή κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως από κάποιον στενό συγγενή τους. Μόνο το 52% των γυναικών που έχουν παντρευτεί ή συζούν, αποφασίζουν ελεύθερα σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ 750.000.000 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια και 200.000.000 υπέστησαν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Μια στις δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από τους συντρόφους ή την οικογένειά τους, ενώ μόνο ένας στους 20 άνδρες σκοτώθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες. Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες ή κορίτσια και 3 στις 4 από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου με αυτή του καρκίνου.
Η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στον δρόμο, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και το διαδίκτυο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη ευημερία της και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία. Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποστεί λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες.
Σε όλο τον κόσμο, 12 περίπου εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο — ένα κορίτσι κάθε δύο δευτερόλεπτα. Τα παντρεμένα κορίτσια συνήθως μένουν σύντομα έγκυοι, εγκαταλείπουν το σχολείο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας απ' ό,τι οι γυναίκες που παντρεύονται ενήλικες. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σήμερα ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες. Οι γυναίκες που μεταναστεύουν είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και εκτίθενται περισσότερο σε φαινόμενα κακοποίησης ή βίας.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, μια προϋπόθεση για την προαγωγή, την προστασία και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης.
(πηγή: europa.eu/sansimera.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης