Αρνητική απόφαση για την αγωγή των 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ, από το Εφετείο του Λονδίνου


Το Εφετείο του Λονδίνου απέρριψε προηγούμενη δικαστική απόφαση που έκανε δεκτό να δικαστεί η αποζημίωσή 34 βετεράνων αγωνιστών της ΕΟΚΑ με βάση το βρετανικό δίκαιο.
Η νέα αυτή δικαστική κρίση αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους 34 αγωνιστές της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και την προσπάθειά τους για δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης από τη βρετανική κυβέρνηση για τον βασανισμό τους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κοινοποιηθείσα απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου απορρίπτει προηγούμενη δικαστική απόφαση, η οποία έκανε αποδεκτό το αίτημα των Κυπρίων εναγόντων όπως η εκδίκαση του αιτήματος αποζημίωσης γίνει με βάση το αγγλικό δίκαιο.
Η εφαρμογή του αγγλικού δικαίου στην προκειμένη περίπτωση, αντί του κυπριακού, αποτελεί επιδίωξη των δικηγόρων των 34 βετεράνων αγωνιστών διότι δίνει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον χρόνο που μπορεί να έχει παρέλθει από την τέλεση της αδικοπραξίας και την επιδίκαση αποζημίωσης.
Το τριμελές Εφετείο υπό τον δικαστή Λόνγκμορ αναφέρει στην απόφασή του ότι «η απόφαση του (προηγούμενου) δικαστή ότι το δίκαιο της Αγγλίας και όχι της Κύπρου θα πρέπει να εφαρμοστεί στις αγωγές, θα παραμεριστεί». Προσθέτει ότι το θέμα του χρονικού περιορισμού για την αίτηση αποζημίωσης θα κριθεί με βάση αμφότερα τα εθνικά δίκαια, κάτι που επιδίωκε η βρετανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι λόγοι που είχε επικαλεστεί ο δικαστής τον Ιανουάριο του 2018 όταν αποδεχόταν το αίτημα των Κυπρίων εναγόντων «δεν συνιστούν τους ξεκάθαρους και ικανοποιητικούς λόγους που απαιτούνταν» για να υπάρξει εξαίρεση από τον νομικό κανόνα που ορίζει ότι «ένα συγκεκριμένο ζήτημα που άπτεται μίας γενικότερης πράξης θα πρέπει να εξετάζεται από το νόμο της χώρας, η οποία έχει την πιο σημαντική σχέση με αυτό το ζήτημα και τα εμπλεκόμενα μέρη».
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος των 34 αγωνιστών Κέβιν Κονρόι, η απόφαση του Εφετείου αφορά ένα καίριο τεχνικό νομικό σημείο, αλλά όχι την ουσία της αγωγής. Ήδη, όπως πρόσθεσε, έχει κατατεθεί αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της αρνητικής απόφασης του Εφετείου.
Ο κ. Κονρόι εκτιμά πως στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου θα γίνει γνωστό κατά πόσο το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιτρέψει την υποβολή έφεσης εναντίον της νέας απόφασης. (πηγή:ΚΥΠΕ)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου