Τροποποίηση της Δικαστικής Πρακτικής για τις σχέσεις Δικηγόρων και Δικαστών


To Aνώτατο Δικαστήριο, μετά την πρόσφατη κρίση στο χώρο της Δικαιοσύνης, προχώρησε στις 28.1.2019 σε τροποποίηση της Δικαστικής Πρακτικής (ημερ.17.3.1988 όπως είχε τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) που αφορά στη σύγκρουση συμφερόντων και στις σχέσεις δικαστών και δικηγόρων. Η τροποποίηση έχει ως ακολούθως:
"Λαμβάνοντας υπόψη τις συνταγματικές διατάξεις για ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας ενώπιον της Δικαιοσύνης (Άρθρο 28.1) και την εξασφάλιση του απρόσωπου χαρακτήρα των Δικαστηρίων στην άσκηση των δικαστικών τους λειτουργιών και έχοντας υπόψη την κτηθείσα πείρα από τη μέχρι τούδε εφαρμογή της πιο πάνω δικαστικής πρακτικής, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, την πιο κάτω τροποποίηση της: 
1. Δικαστής δεν εκδικάζει μόνος ή ως μέλος σύνθεσης δικαστηρίου οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας, υπόθεση όπου εμφανίζεται ως δικηγόρος μέλος της «οικογένειας του δικαστή» καθώς και δικηγόροι οι οποίοι είναι εργοδότες ή εργοδοτούμενοι ή συνέταιροι ή δικηγόροι που εργάζονται κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη με τον δικηγόρο αυτό. 
2(α). Ο όρος «Οικογένεια του δικαστή» για σκοπούς της παρούσας πρακτικής περιλαμβάνει γονείς, σύζυγο, τέκνα, συζύγους τέκνων, αδελφούς, τέκνα αδελφών και συζύγους αδελφών, πρόσωπα με τα οποία ο δικαστής διατηρεί σχέση πεθερού – γαμπρού/νύμφης ή συμπεθέρου και πρόσωπα που έχουν μαζί του πνευματική συγγένεια. 
(β). Ο όρος «σύζυγος δικαστή» περιλαμβάνει σύντροφο του δικαστή, ανεξαρτήτως φύλου ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που βρίσκεται σε τέτοιας φύσεως στενή προσωπική σχέση με το δικαστή. 
3. Η δικαστική αυτή πρακτική δεν ισχύει σε περιπτώσεις υποθέσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και σε περιπτώσεις τυπικών εμφανίσεων. Νοείται ότι Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει την Πλήρη Ολομέλεια, απαρτιζόμενη από επτά τουλάχιστον Μέλη του Σώματος".
Δείτε τη Δικαστική Πρακτική ΕΔΩ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων