Εφετείο: Απαγόρευση σε καταδικασθέντα για παιδική πορνογραφία να ζει και να εργάζεται κοντά σε παιδιά για τα επόμενα 20 χρόνια


Πολύ σημαντική και πρωτοποριακή απόφαση εξέδωσε Ανώτατο Δικαστήριο δικάζοντας κατ' έφεση στις 2.4.2019 (ποιν.έφεση αρ.217/18) ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας, που είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης με αναστολή εκτέλεσης για 3 έτη και ειδικότερα εκδίδοντας διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε στον κατηγορούμενο να ζει και να εργάζεται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά για τα επόμενα 20 χρόνια.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ο κατηγορούμενος, όπως διαπιστώθηκε, κατείχε 2393 αρχεία εικόνας παιδικού πορνογραφικού υλικού και τρία αρχεία βίντεο με πορνογραφικό υλικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Περαιτέρω ανευρέθησαν 1797 αρχεία εικόνας παιδικού πορνογραφικού υλικού σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους πλέον 386 εικόνες που απεικόνιζαν παιδιά κάτω των 13 ετών.
Ο Εφεσίβλητος παραδέχθηκε επτά (7) από τις έντεκα (11) κατηγορίες που αρχικά αντιμετώπιζε, ενώ οι υπόλοιπες διεκόπησαν από τον Γεν. Εισαγγελέα.
Το Εφετείο έκρινε ότι το Κακουργιοδικείο με λανθασμένη καθοδήγηση οδηγήθηκε σε λανθασμένα αποτελέσματα και ως αποτέλεσμα η πρωτόδικη απόφαση πρέπει να ανατραπεί. 
Αναφέρει χαρακτηριστικά το Εφετείο: «Τονίζουμε την σοβαρότητα των αδικημάτων που παραδέχθηκε ο Εφεσίβλητος, όπως αυτή φαίνεται από τις προβλεπόμενες ποινές, ιδιαίτερα αυτή της κατηγορίας αρ.9 η οποία είναι διά βίου.  Επίσης, τις διαστάσεις που παίρνει η διάπραξη των αδικημάτων αυτών που είναι κάθετα ανοδική όπως και την υπέρτατη ανάγκη προστασίας των ανήλικων και αθώων αυτών ψυχών, όπου και αν ευρίσκονται, τους οποίους  εκμεταλλεύονται οι έμποροι του εύκολου κέρδους.  Ο Εφεσίβλητος, βεβαίως, δεν είναι της κατηγορίας αυτής, αλλά και η απλή κατοχή δια της χρήσεως του διαδικτύου, τροφοδοτεί την ζήτηση αυτού του υλικού.  Επίσης αυξάνεται η σοβαρότητα των  αδικημάτων που παρεδέχθη ο Εφεσίβλητος, από την φύση του ανήθικου υλικού που ανευρέθη όπως και τον χρόνο ενασχόλησης με την δραστηριότητα αυτή του αδικοπραγούντος.  Αμφότερα τα στοιχεία αυτά συνυπάρχουν στην παρούσα υπόθεση, ως ορθά εντόπισε και το Κακουργιοδικείο».
Το Εφετείο αν και δεν αύξησε την επιβληθείσα ποινή φυλάκισης και δεν παραμέρισε την αναστολή της ποινής, ωστόσο κρίνοντας ότι υπό τις περιστάσεις η κοινωνία θα πρέπει να τύχει προστασίας εξέδωσε Διάταγμα σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Περί Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014 (Ν.91(I)/2014) με το οποίο ο Εφεσίβλητος:
« (Α) Απαγορεύεται για τα επόμενα 20 έτη:
 i. Να προσφέρει οποιεσδήποτε υπηρεσίες σε παιδιά
 ii.Να εργοδοτηθεί ή να απασχοληθεί σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά
 iii.Να διαμένει σε χώρο διαμονής παιδιών ή σε χώρο ο οποίος γειτνιάζει με τον τόπο άλλων παιδιών είτε με οργανωμένους χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά.
(Β) Διατάσσεται ο τερματισμός τυχόν απασχόλησης του Εφεσίβλητου σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά.
Σημειώνεται ότι όπου αναφέρεται η λέξη παιδιά στο άνω Διάταγμα, εννοείται σύμφωνα με το Νόμο, παιδιά κάτω των 18 ετών.  Επίσης σημειώνεται ότι στα άνω Διατάγματα δεν περιλαμβάνονται δικά του παιδιά.
Επίσης, επισημαίνονται στον Εφεσίβλητο οι υποχρεώσεις του δυνάμει του Άρθρου 22(3)(4) του Ν.91(Ι)/2014 για κοινοποίηση των στοιχείων του στην Αστυνομία».
Δείτε την απόφαση στο cylaw.org



Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων