"Η Συνήγορος" η ταινία που κέρδισε το Χρυσό Αλέξανδρο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Το ντοκιμαντέρ με νομικό ενδιαφέρον «Συνήγορος» των Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.
Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού ξεχώρισε την ιστορία δύναμης της Ισραηλινής δικηγόρου Λέα Τσεμέλ, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην εκπροσώπηση Παλαιστίνιων κατηγορούμενων χωρίς διακρίσεις. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε και το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και ήταν πράγματι από τις ταινίες  που εντυπωσίασε το κοινό του φεστιβάλ και της χάρισε το παρατεταμένο χειροκρότημα του στις δύο προβολές της, όπου ήταν παρούσα και η ίδια η δικηγόρος Λέα Τσεμέλ.
Στο ντοκιμαντέρ «Συνήγορος»   παρακολουθούμε την Τσεμελ καθώς αναλαμβάνει μια νομικά πολύπλοκη και πολιτικά «καυτή» υπόθεση ενός Παλαιστίνιου νεαρού, ο οποίος ενεπλάκη σε επίθεση με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών. Το ντοκιμαντέρ έτσι μας εισάγει στον κόσμο της Τσεμελ, η  οποία από τα φοιτητικά της χρόνια μάχεται για την ισότιμη κατανομή δικαιοσύνης στους Παλαιστίνιους που δικάζονται στο Ισραήλ, και την πλήρη και αποφασιστική υπεράσπισή τους στο δικαστήριο. Η αφήγηση των σκηνοθετών γίνεται με όρους δικαστικού θρίλερ, καταφέρνουν να διατηρήσουν αμείωτη την ένταση των ώρα που μας συστήνουν σε πτυχές του παρελθόντος της Τσεμελ. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία σε όλη της τη ζωή βιώνει τον παραλογισμό του ισραηλινού νομικού συστήματος, του προκατειλειμμένου τρόπου που χειρίζεται τους Παλαιστίνιους, και η οποία παρόλα αυτά σε πείσμα κάθε λογικής ηττοπάθειας είναι παρούσα σε κάθε δίκη με σκοπό να κερδίσει ένα παιχνίδι που είναι στημένο. (πηγή:athinorama.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό