Πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας η Λάουρα Κεβέσι


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να διορίσουν την 46χρονη Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεσι ως την πρώτη Ευρωπαία γενική εισαγγελέα.
Στα 33 της χρόνια η Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεσι έγινε η νεότερη γενική εισαγγελέας της Ρουμανίας, το 2006, και από το 2013 έως το 2018 είχε την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς εξαπολύοντας πόλεμο κατά της διαφθοράς στην χώρα της φέρνοντας εις πέρας υποθέσεις που αφορούσαν σε πολιτικούς ολόκληρου του φάσματος, επιχειρηματίες και δικαστικούς. Πριν τη θέση αυτή η Κεβέσι ήταν Γενική Εισαγγελέας της Ρουμανίας , θεσμός που συνδέεται με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Κάθε χρόνο οι εθνικοί προϋπολογισμοί σε όλη την Ευρώπη χάνουν έσοδα ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ λόγω διασυνοριακής απάτης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει και να παραπέμπει στη δικαιοσύνη εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά ή σοβαρή διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Ο κανονισμός για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 και άρχισε να ισχύει στις 20 Νοεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν 22 χώρες της ΕΕ. Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και η θητεία της κυρίας Κέβεσι θα είναι επταετής, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Η κυρία Κέβεσι θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: την εκπροσώπησή της, την καθοδήγηση των δραστηριοτήτων της και τη μέριμνα για την αποτελεσματική λειτουργία της.
 (πηγές: europa.eu/wikipedia/ photo: wikipedia)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών