Η ιστορία της δικηγόρου που έκανε αγωγή στον εργοδότη της -μια εταιρεία κολοσσό- για δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, φυλής και μητρότητας


Η ιστορία της Αndrea Martin Inokon, μπορεί να μοιάζει κοινή και συνηθισμένη για μια γυναίκα δικηγόρο. Πιο σπάνια όμως είναι σίγουρα η αντίδρασή της στην αδικία που θεωρεί ότι υφίσταται στον επαγγελματικό χώρο καθώς δεν δίστασε να συγκρουστεί μετωπικά με μια εταιρεία-κολοσσό. 
Η Αφροαμερικανή δικηγόρος κατέθεσε αγωγή για διάκριση λόγω φύλου και φυλής κατά της εταιρίας Pimco, όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα, ισχυριζόμενη ότι παρακάμφθηκε κατά τη διαδικασία προαγωγής  και στερήθηκε επαγγελματικών ευκαιριών αφότου έμεινε έγκυος.
Η PIMCO είναι μια παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων. Με έδρα το Newport Beach της Καλιφόρνια, η PIMCO διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία για κεντρικές τράπεζες, κρατικά επενδυτικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία, εταιρείες, ιδρύματα και επιχορηγήσεις καθώς και ιδιώτες επενδυτές σε όλο τον κόσμο.
Η Andrea Martin Inokon, άσκησε την αγωγή στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ανώτερο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, επικαλούμενη ότι η εργοδότρια εταιρεία συμπεριφέρεται σαν «κλειστή αδελφότητα» στην οποία τα ανώτερα στελέχη-άνδρες ευνοούν και ενθαρρύνουν τους νεότερους άνδρες υπάλληλους τους οποίους προσκαλούν σε clubs, εκδρομές, αγώνες γκολφ και βραδιές πόκερ, κάτι που επηρεάζει τις εταιρικές αποφάσεις για την υπηρεσιακή εξέλιξη και προαγωγή των υπαλλήλων . Αυτή η διακριτική μεταχείριση γίνεται σε υπαλλήλους που κατά τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους είναι ανεπαρκείς, υποστηρίζει στην αγωγή της η Inokon.
H Nancy Abrolat, δικηγόρος της Inokon, υποστηρίζει ότι η εντολέας της παρακάμφθηκε στη διαδικασία προαγωγής για τις ανώτερες θέσεις δικηγόρων στην εταιρεία και επελέγησαν άλλοι πολλοί νεότεροι και με μικρότερη εμπειρία άνδρες συνάδελφοί της, λόγω του φύλου της, της φυλής της και της εγκυμοσύνης της.
Στην αγωγή επίσης αναφέρεται ότι ως αποτέλεσμα των δύο εγκυμοσυνών της, η εταιρεία απέκλεισε την Inokon από ορισμένα projects τα οποία ανέθεσε σε λιγότερο εξειδικευμένους άνδρες υπαλλήλους της και προσπάθησε να την αναγκάσει να εγκαταλείψει την καριέρα της.
Ο Michael Reid, εκπρόσωπος της Pimco, δήλωσε στους Financial Times ότι οι ισχυρισμοί στην αγωγή, σε σχέση με τις πολιτικές των εργαζομένων της Pimco γενικά και οι καταγγελίες της ενάγουσας, δεν είναι ακριβείς.
Η εν λόγω αγωγή είναι ασυνήθιστη στον τομέα αυτού του είδους εταιρειών, καθώς έχει καλλιεργηθεί μια κουλτούρα που τείνει να κρατά τις καταγγελίες για διακρίσεις εκτός δικαστηρίων.
Η αγωγή επιδιώκει χρηματική αποζημίωση, το διορισμό της Inokon ως εκτελεστική ανώτερη αντιπρόεδρο και τον έλεγχο της πολιτικής αποζημιώσεων της Pimco για να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με τους οικείους νόμους και κανονισμούς.
"Δεν πρόκειται να κερδίσουμε χρήματα", δήλωσε η Nancy Abrolat, δικηγόρος της Inokon. "Πρόκειται για την προσπάθεια να ριχθεί φως σε μια πολύ, πολύ πλούσια εταιρεία - και γιατί δεν συμμορφώνεται με τους νόμους".
Η Inokon ισχυρίστηκε επίσης ότι παρά την "εξαιρετική επίδοση" της, η Pimco την έχει πληρώσει λιγότερο από άνδρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι λευκοί, καθ 'όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της.
Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι αποφάσεις για τις προαγωγές και τις αυξήσεις μισθών λαμβάνονται από την εκτελεστική επιτροπή της εταιρείας, την οποία αποτελούν κατά κύριο λόγο, λευκοί άνδρες.
Οι γυναίκες κατέχουν τρεις από τις εννέα θέσεις στην εκτελεστική επιτροπή της Pimco και αντιπροσωπεύουν 13 από τους 80 διευθύνοντες συμβούλους της. Τέλος επισημαίνεται στην αγωγή ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είχε ποτέ έναν Αφροαμερικανό ως διευθύνοντα σύμβουλο.
Η αγωγή της Ιnocon μοιάζει σαν μάχη ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ. Μια Αφροαμερικανή τολμάει να φέρει μια εταιρία κολοσσό με αμύθητα κέρδη (ενεργητικό 1,84 τρισεκατομμυρια δολάρια) στη θέση του εναγομένου, υποχρεώνοντας να απαντήσει σε συγκεκριμένες αιτιάσεις για δυσμενή διάκριση εις βάρος της λόγω του χρώματος, του φύλου της και της μητρότητάς της. Ο δικαστικός αγώνας της  συμβολίζει τη μάχη που καθημερινά δίνουν οι γυναίκες δικηγόροι ενάντια σε αναχρονιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις καθιστώντας την έτσι κι αλλιώς απαιτητική άσκηση του επαγγέλματος ακόμα πιο δύσκολη.
(cylegalnews.com/ft.com)

Σχόλια

Ο χρήστης Στέλιος Θεοδούλου είπε…
Μπράβο! Μόνο έτσι μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα ο αγώνας για επικράτηση του σεβασμού και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Κάποιοι πρέπει να μπαίνουν μπροστά, έστω κι αν αυτό είναι δύσκολο. Θα είναι σίγουρα λιγότερο δύσκολο αν και οι υπόλοιποι τους στηρίζουν.
Ο χρήστης Γιώργος Καζολέας είπε…
Ακριβώς κ.Θεοδούλου. Σας ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο σας και τη στήριξη στην ιστοσελίδα μας.

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024