Νόμιμη η απόλυση λόγω αναρρωτικής άδειας σύμφωνα με δικαστική απόφαση - Αντιδράσεις στην Ισπανία


Μεγάλες αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις πυροδότησε πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο έκρινε νόμιμη την απόλυση εργαζόμενου λόγω αναρρωτικής άδειας. Η απόφαση, η οποία δικαιώνει τελικά την επιχείρηση έναντι του εργαζομένου, ελήφθη την 29η Οκτωβρίου 2019 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε διαβιβασθεί ο σχετικός φάκελος από το Εργατοδικείο της Βαρκελώνης. Στο σκεπτικό της ενσωματώνει το Άρθρο 52 του Εργατικού Κώδικα με βάση την αναθεώρησή του το 2012. Βάσει αυτού, κρίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, δύναται ο εργοδότης να απολύει έναν εργαζόμενο εάν απουσιάζει-έστω και δικαιολογημένα-κατά το 20% των εργάσιμων ημερών σε δύο μήνες κι επίσης εάν κατά το προηγούμενο 12μηνο οι απουσίες φθάνουν στο 5% των εργάσιμων ημερών, ή το 25% στο τετράμηνο.
Η ετυμηγορία του ισπανικού δικαστικού οργάνου έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε διαβιβάσει την υπόθεση άλλος δικαστής του Εργατοδικείου της Βαρκελώνης και το οποίο είχε αποφανθεί πως είναι άκυρη η συγκεκριμένη απόλυση, λόγω αναρρωτικής άδειας, το 2017. Η διάσταση αυτή των αποφάσεων ανάμεσα στα δύο δικαστήρια, έχει εγείρει ερωτήματα ακόμη και στους κύκλους των εργατολόγων, οι οποίοι μιλούν για «δικανική ανασφάλεια».
Μετά την έκδοση της απόφασης, έγιναν απεργίες σε πολλές πόλεις της Ισπανίας με τα ισπανικά εργατικά συνδικάτα να έχουν ως κύριο σύνθημα «όχι στις απολύσεις λόγω ασθένειας».
Τα συνδικάτα θεωρούν πως η απόφαση αυτή «αποθεώνει την πρωτοκαθεδρία της παραγωγικότητας και των επιχειρηματικών κερδών έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα στην εργασία και στην αποκατάσταση της υγείας τους, έπειτα από μία ασθένεια». Κάτι που θα αναγκάζει τους εργαζομένους «να επιστρέφουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως από φόβο μην απολυθούν, με όλους τους επακόλουθους κινδύνους που αυτό μπορεί να εγκυμονεί για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους». (huffingtonpost.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών