"Να κάνει το σωστό" προτρέπει η Μ.Βρετανία την Κύπρο λίγο πριν την απόφαση για την ποινή της 19χρονης Βρετανίδας που καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη


Στις 7 Ιανουαρίου 2020 αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για την ποινή στην 19χρονη Βρετανίδα που καταδικάστηκε ήδη το Δεκέμβριο του 2019 για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, καθώς οι ισχυρισμοί της ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο του 2019 κρίθηκαν ψευδείς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου το Δικαστήριο καταδίκασε την 19χρονη καθώς δεν πείστηκε για την αλήθεια των καταγγελιών της. Όπως αναφέρεται στην 70σελιδη δικαστική απόφαση, ο δικαστής καταλήγει στο συμπέρασμα: ««Έχοντας παρακολουθήσει την κατηγορούμενη πολύ προσεκτικά ενώ κατέθετε και τις απαντήσεις της, η εντύπωση που αποκόμισα δεν είναι καλή. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κατηγορούμενη δεν είπε την αλήθεια και προσπάθησε να παραπλανήσει το δκαστήριο. Εν πάση περιπτώσει οι ουσιαστικές αντιφάσεις εν σχέση με τις καταθέσεις που έδωσε, η έλλειψη λογικής, οι βολικές απαντήσεις και οι υπεκφυγές ήταν -θεωρώ- χαρακτηριστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ακόμη θα σημειώσω εδώ πως μέρος της μαρτυρίας της ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ως εκ της μη υποβολής του στους μάρτυρες κατηγορίας για σχολιασμό, κάτι που βεβαίως συνεπάγεται και αναξιοπιστία της υπεράσπισης με τη μη προβολή καθαρών θέσεων εξαρχής ενώπιον του δικαστηρίου».
Στο μεταξύ μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής της 19χρονης, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας εξέφρασε τις « σοβαρές ανησυχίες του για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης» της Βρετανίδας αλλά και για τη μεταχείρισή της από τις κυπριακές Αρχές, ενώ παράλληλα παρότρυνε την Κύπρο «να κάνει το σωστό» στην υπόθεση αυτή.
Ο κύπριος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σαββίδης δήλωσε ότι «με κανέναν τρόπο δεν θα επιστέψουμε και δεν επιτρέπουμε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, για την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας που κρίθηκε ένοχη για ψευδή καταγγελία βιασμού. Δήλωσε ακόμα ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη και υπέδειξε πως “οποιοσδήποτε διάδικος διαφωνεί με την οποιαδήποτε απόφαση ποινικού δικαστηρίου, έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει τα δικαιώματα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο”. (bbc/philenews.com/KYΠΕ)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων