Ευθανασία: Αθώοι τρεις γιατροί για υποβοήθηση στο θάνατο 38χρονης γυναίκας

Δικαστήριο στο Βέλγιο αθώωσε τρεις γιατρούς, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για υποβοήθηση στο θάνατο μιας 38χρονης γυναίκας με δηλητήριο, η οποία επιθυμούσε να βάλει τέλος στη ζωή της. Η Tine Nys πέθανε στις 27 Απριλίου 2010, με την οικογένειά της παρούσα. Οι αδελφές της και η Εισαγγελία του Βελγίου υποστήριξαν ότι ναι μεν η γυναίκα ήθελε να πεθάνει αλλά λόγω μιας αποτυχημένης ερωτικής σχέσης και όχι ανίατης ασθένειας, όπως απαιτείται από τον βελγικό νόμο για την ευθανασία.
Μετά από πολύωρη διαδικασία πέραν των 8 ωρών, το δικαστήριο στην βελγική πολή Ghent απάλλαξε τους κατηγορούμενους γιατρούς , προκαλώντας χειροκροτήματα στην αίθουσα. Οι κατηγορούμενοι ήταν δύο γιατροί και μία ψυχίατρος.
Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη υπόθεση ευθανασίας που έφτασε στο τελικό στάδιο της ακρόασης, ενώ σημειώνεται ότι η ευθανασία και η υποβοηθούμενη ανθρωποκτονία επιτράπηκαν νομοθετικά στο Βέλγιο υπό αυστηρές προϋποθέσεις το 2002.
Το δικαστήριο εν προκειμένω έκρινε για τον πρώτο γιατρό, που έδωσε το δηλητήριο, ότι υπήρχε εύλογη αμφιβολία, η οποία λήφθηκε υπόψη υπέρ του κατηγορουμένου. Ο δεύτερος γιατρός αθωώθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι δεν γνώριζε ότι η ευθανασία θα γινόταν τη συγκεκριμένη ημέρα. Τέλος, η ψυχίατρος ισχυρίστηκε ότι τήρησε όλους τους όρους που απαιτούνταν.
Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι οι πελάτες τους αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίας, παρότι έπραξαν με καλή πίστη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης προέκυψε ότι η 38χρονη γυναίκα υπέφερε από τα παιδικά της χρόνια από ψυχιατρικά προβλήματα και είχε στο παρελθόν προσπαθήσει να αυτοκτονήσει.. Ωστόσο οι αδελφές της υποστήριξαν ότι δεν είχε κάποια ανίατη ασθένεια, όπως απαιτεί ο νόμος για να επιτραπεί η ευθανασία, αλλά υπέφερε από στρες που προκάλεσε ο χωρισμός από μια σχέση της. Κατέθεσαν ακόμα ότι δεν είχε λάβει ψυχιατρική θεραπεία εδώ και 15 χρόνια, ενώ είχε διαγνωσθεί με αυτισμό λίγο πριν το θάνατό της, πάθηση η οποία δεν είχε αντιμετωπισθεί ιατρικά.
Η οικογένειά της ήταν παρούσα όταν πέθανε η 38χρονη και σχολίασαν αρνητικά τον τρόπο που ο πρώτος κατηγορούμενος γιατρός της χορήγησε το δηλητήριο , παρομοιάζοντας το θάνατο της με το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου.
Σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, ο ασθενής πρέπει να είναι νομικά ικανός και να συγκατατίθεται ρητά κατά το χρόνο που επιθυμεί το θάνατό του. Το αίτημα πρέπει να είναι οικειοθελές και επαναλαμβανόμενο. (bbc.com/cylegalnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση