Αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη ο 35χρονος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για παράβαση των περιορισμών μετακίνησης- Τι αναφέρει η δικαστική απόφαση επί της ποινής


Την αναστολή της έκτισης της ποινής φυλάκισης του 35χρονου, ο οποίος καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου σε ποινή άμεσης φυλάκισης 45 ημερών για παράβαση των περιορισμών μετακίνησης, αποφάσισε ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, μετά και από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα, για την απόφαση αναστολής λήφθηκε υπόψη ότι από την 27η Μαρτίου 2020 (δηλαδή δύο μέρες μετά την υπό αναφορά παράβαση), αυτής της φύσεως τα αδικήματα τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο. Λήφθηκαν, επίσης, υπόψη και άλλοι σχετικοί με την υπόθεση παράγοντες.
Ο 35χρονος είχε εντοπιστεί στις 25 Μαρτίου να κυκλοφορεί μετά τις 9 το βράδυ, παρά το ότι είχε επιβληθεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Η δικαιολογία που έδωσε στους αστυνομικούς ήταν ότι είχε βγει για να συναντήσει τη φιλενάδα του. Αντί προστίμου, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 45 ημερών χωρίς αναστολή με αποτέλεσμα να οδηγηθεί άμεσα στις Φυλακές. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς επικράτησε η εντύπωση ότι η φυλάκιση ήταν δυσανάλογα αυστηρή ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα. Ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε την απονομή προεδρικής χάρης, κάτι που αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο 35χρονος αποφυλακίστηκε.
Στην επίμαχη απόφαση επί της ποινής που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και ενώ με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος ζωής της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που επιλέγουν το δρόμο της νομιμότητας και τη συμμόρφωση με τα διατάγματα, κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου ή και των συμπολιτών τους, αγνοούν τα διατάγματα και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους ως αν να μην συμβαίνει τίποτε. Τέτοιες συμπεριφορές είναι βεβαίως απαράδεκτες. Μια τέτοια περίπτωση βεβαίως είναι και αυτή του εδώ κατηγορούμενου, που απλά το βράδυ αποφάσισε πάει να δει τη φιλενάδα του…
…ήταν επιλογή του κατηγορούμενου να κατασκευάσει ουσιαστικά μαρτυρία και να έρθει ενώπιον του Δικαστηρίου με ψέματα για να το παραπλανήσει. Το πιο πάνω στοιχείο θα είχε θεωρώ τη σημασία του αν συνδυαζόταν βεβαίως με παραδοχή και απολογία.
Συνεκτιμώντας λοιπόν όλα τα δεδομένα που αφορούν την παρούσα υπόθεση και ιδιαίτερα τα γεγονότα που περιβάλλουν τη διάπραξη αλλά και τη φύση και τη σοβαρότητα του αδικήματος και με δεδομένο το στοιχείο της αποτροπής, κρίνω ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι η ποινή φυλάκισης. Οιαδήποτε άλλη ποινή δεν θα εξυπηρετούσε κατά την κρίση μου τους σκοπούς του νόμου και θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα σε επίδοξους νέους παραβάτες». 
Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης επί της ποινής στο cylaw.org

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο