Προειδοποίηση στην Κύπρο από την ΕΕ για την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, των εκθέσεων διαχείρισης και των εκθέσεων ελέγχου από τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να εφαρμόσει πλήρως τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, των εκθέσεων διαχείρισης και των εκθέσεων ελέγχου από τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Κύπρο, με την αιτιολογία ότι το κυπριακό δίκαιο δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, των εκθέσεων διαχείρισης και των εκθέσεων ελέγχου από τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης [οδηγία 2013/34/ΕΕ («λογιστική οδηγία»), σε συνδυασμό με την οδηγία(ΕΕ) 2017/1132 («οδηγία για το εταιρικό δίκαιο»).
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, τα λογιστικά έγγραφα των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης πρέπει να δημοσιεύονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, το οποίο δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες από το τέλος του οικείου οικονομικού έτους. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυπριακό δίκαιο μπορεί να συνεπάγεται δημοσίευση πέραν αυτής της περιόδου.
Επιπλέον, με βάση τόσο την αλληλογραφία με τις κυπριακές αρχές όσο και άλλες έρευνες, φαίνεται ότι τα λογιστικά έγγραφα αρκετών κυπριακών επιχειρήσεων επενδύσεων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί μέσω του μητρώου επιχειρηματικών οντοτήτων της Κύπρου (Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας) όσον αφορά οικονομικά έτη που έληξαν πριν από περισσότερους από 12 μήνες.
Η Κύπρος έχει πλέον προθεσμία τεσσάρων μηνών για να αντικρούσει τις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία αιτιολογημένη γνώμη επί του συγκεκριμένου θέματος.

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024