H Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη αναβάθμισης των μητρώων εταιρειών οδικών μεταφορών


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ, καθώς δεν αναβάθμισε τα οικεία μητρώα των εταιρειών οδικών μεταφορών. Εκτός της Κύπρου, αποφασίστηκε η παραπομπή και για τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία. 
Όλα τα κράτη μέλη θα έπρεπε να έχουν αναβαθμίσει τη σύνδεση μεταξύ των μητρώων τους και του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Μητρώου Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών (ERRU) έως τις 30 Ιανουαρίου 2019, όπως απαιτείται από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/480 της Επιτροπής.
Το ERRU καθιστά δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις εταιρείες οδικών μεταφορών που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ. Αποτελεί ουσιαστικό μέσο που διασφαλίζει την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ και τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των οδικών μεταφορέων.
Δεδομένου ότι η Κύπρος, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία δεν αναβάθμισαν τις συνδέσεις τους εντός της νόμιμης προθεσμίας, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Η Επιτροπή κίνησε ενωσιακή διαδικασία επί παραβάσει κατά των τριών χωρών με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στις εθνικές αρχές τον Ιούλιο του 2019 και, τον Νοέμβριο του 2019, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κανόνες για τη σύνδεση των εθνικών ηλεκτρονικών μητρώων των επιχειρήσεων οδικών μεταφορών μέσω του συστήματος ERRU (Ευρωπαϊκό Μητρώο Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών), το οποίο λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2013. Η εφαρμογή της νέας και βελτιωμένης έκδοσης του ERRU απαιτεί από τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματά τους σε εθνικό επίπεδο.
Η αναβάθμιση θα πρέπει να ξεκινήσει με προκαταρκτικές δοκιμές οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/1440 της Επιτροπής. Τα κράτη μέλη που απαριθμούνται δεν έχουν διεξαγάγει τις προκαταρκτικές δοκιμές και, ως εκ τούτου, τα εθνικά τους συστήματα δεν έχουν αναβαθμιστεί με τη νέα έκδοση του ERRU. (europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο