H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ποσό 31,6 εκατομμύρια ευρώ για τους Τουρκοκυπρίους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 25 Αυγούστου 2020 ένα δεύτερο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το εν λόγω δεύτερο Πρόγραμμα Δράσης ανέρχεται σε συνολικό ποσό 31,6 εκατομμυρίων ευρώ και, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕ, στόχο έχει τη στήριξη νέων έργων που διευκολύνουν την επανένωση της Κύπρου. Σημειώνεται ότι ήδη 5 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Elisa Ferreira, Επίτροπος αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε: «Τα έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας αποσκοπούν στη βελτίωση των υποδομών, στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, στην προώθηση της συμφιλίωσης και στο να φέρουν κοντά τους Τουρκοκύπριους στην ΕΕ. Είμαι πεπεισμένη ότι θα συμβάλουν στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της βοήθειάς μας.».

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «οι προτεραιότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν τη στήριξη για την προετοιμασία και τη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής, καθώς και στήριξη για την προστασία του περιβάλλοντος. Προβλέπονται περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιείται από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και για μια δέσμη οικονομικών κινήτρων με βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη, με έμφαση σε μια πιο πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Θα παρασχεθεί επίσης στήριξη για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, την παροχή στατιστικών στοιχείων, την εκπαίδευση ειδικών αναγκών και τη διά βίου μάθηση».

Όπως αναφέρει η Ε.Ε., «προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της τουρκικής κοινότητας και της ελληνικής κοινότητας στην Κύπρο, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική χρηματοδότηση στην Επιτροπή Αγνοουμένων και στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Επιπλέον, η συνεχής στήριξη της κοινωνίας των πολιτών θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΜΚΟ σε όλη τη νήσο και στην ενθάρρυνση περαιτέρω δικοινοτικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία της επανένωσης. Τέλος, ένα δικοινοτικό πρόγραμμα υποτροφιών θα προβλέπει αυξημένες αλληλεπιδράσεις και κοινές μαθησιακές εμπειρίες μεταξύ των νέων από αμφότερες τις κοινότητες». 

Σημειώνεται ότι από το 2006 έως το 2020, έχουν διατεθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα 591 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας. Τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΓΔ REFORM) της Επιτροπής. (πηγή: europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Διάταγμα κράτησης παιδιού που κρίθηκε ένοχο διάπραξης αδικήματος: Τροποποίηση στο Νόμο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο

Οι αλλαγές που έρχονται στη Δικαιοσύνη το 2024