Συνταγματικό το "Safe-Pass" σύμφωνα με τον Δ.Σ.Λευκωσίας: Ζητάει να εφαρμοστεί στα δικηγορικά γραφεία (ανακοίνωση)

Το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας εξέδωσε στις 10.5.2021 την παρακάτω ανακοίνωση:

"1. Παρακολουθούμε τις δημόσιες συζητήσεις που έχουν προκληθεί στα πλαίσια της έκδοσης του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 16) του 2021 και κατ’ επέκταση για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του εξαγγελθέντος μέτρου στο οποίο δόθηκε η ονομασία από τον Υπουργό Υγείας «Safe-Pass».

2. Ενόψει αυτών και λόγω του ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας είχε κληθεί για να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, προχωρήσαμε σε συζήτηση του και σε πρόσφατη συνεδρία μας η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 07/05/2021.

3. Η συντριπτικώς επικρατούσα άποψη μεταξύ των μελών του συμβουλίου ήταν ότι τo εν λόγω μέτρο εμπίπτει εντός του πλαισίου του Συντάγματος, αφού εξαγγέλθηκε προς τον σκοπό της προστασίας του κοινωνικού συνόλου και της εντόνως δοκιμαζόμενης δημόσιας υγείας, έχει  προσωρινή ισχύ δηλαδή θα αναθεωρηθεί σύντομα αναλόγως των εξελίξεων και αποτελεί αναλογικό υπό τις περιστάσεις μέσο επαναφοράς μας στην κανονικότητα.

4. Διαφορετική άποψη εξέφρασε το μέλος Γεωργία Στεφάνου, η οποία θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι δεν χωρούν γενικεύσεις στο θέμα, ότι η εξισορρόπηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι έργο δύσκολο, ενώ η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά βάση των δικών της περιστατικών.

5. Τονίζουμε ότι οι απόψεις όλων είναι σεβαστές, θεωρούμε ότι αυτές πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό, νηφάλιο και τεκμηριωμένο τρόπο δοθείσης της δύσκολης κατάστασης που όλοι βιώνουμε και εν πάση περιπτώσει υπενθυμίζουμε ότι τελικός κριτής της συνταγματικότητας ή μη των μέτρων είναι το Δικαστήριο.

6. Σημειώνουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος μέσα από αυτή την ανακοίνωσή του δεν προβαίνει στη παροχή νομικής συμβουλής και οι εκφρασθείσες απόψεις αποτελούν απόψεις του Προέδρου και των Μελών του Συμβουλίου.

7. Περαιτέρω συζητήσαμε το οξύμωρο μέτρο της ποσόστωσης (30% και εν συνεχεία 50%) αναφορικά με την λειτουργία των δικηγορικών γραφείων σε αντιδιαστολή με την κήρυξη της δικαιοσύνης ως ουσιώδους υπηρεσίας.

8. Θεωρούμε ότι το ως άνω μέτρο είναι αδικαιολόγητο και εξόχως δυσανάλογο, πλήττει καίρια το επάγγελμα μας και θα έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα το με μαθηματική ακρίβεια κλείσιμο δικηγορικών γραφείων και την αποστέρηση της δυνατότητας προώθησης των υποθέσεων των πελατών μας.

9. Είναι σχήμα οξύμωρο το να μη μπορούν να εργαστούν  σε ένα δικηγορικό γραφείο πάνω από 6 άτομα (ακόμα και αν βρίσκονται σε ξεχωριστά γραφεία) αλλά να μπορούν να βρεθούν την ίδια στιγμή στο εστιατόριο χωρίς μάσκα.

10. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, σε παραστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για εφαρμογή του «Safe-Pass» και στα δικηγορικά γραφεία ως προσωρινό μέτρο στο παρόν στάδιο και υπό τις παρούσες συνθήκες.

11. Τη λύπη και απογοήτευσή μας εκφράζουμε επίσης για το γεγονός ότι οι δικηγόροι και/ή δικηγορικά γραφεία δεν έχουν ενταχθεί ακόμα και σήμερα στη κατηγορία των ουσιωδών υπηρεσιών.

12. Τέλος εκφράζουμε την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά μας για την μη ψήφιση (μετά την αναπομπή) της τροποποίησης της νομοθεσίας σχετικά με τα συμβόλαια μίσθωσης και/ή αγοραπωλησίας ακινήτων.

13. Το δικηγορικό επάγγελμα πλήττεται ήδη ανεπανόρθωτα και είναι απαραίτητο να ληφθούν εκείνα τα μέτρα τα οποία να συνδράμουν στην αύξηση της δικηγορικής ύλης με σκοπό την προστασία των δικηγόρων και ταυτόχρονα των πολιτών.

14. Θα ενεργήσουμε πάραυτα, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, προς τον σκοπό της ψήφισης της σχετικής τροποποιητικής νομοθεσίας και με ενδεχόμενες συναντήσεις με τη νέα σύνθεση της Βουλής".

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση