Τροποποίηση του Διαδικαστικού Κανονισμού για την Έγκαιρη Έκδοση Αποφάσεων των Δικαστηρίων

Tο Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε στις 14.4.2022 τον ακόλουθο Διαδικαστικό Κανονισμό: 

"1. Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός θα αναφέρεται ως ο Διαδικαστικός Κανονισμός για την Έγκαιρη Έκδοση Αποφάσεων των Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) του 2022 και θα διαβάζεται μαζί με τον Διαδικαστικό Κανονισμό για την Έγκαιρη Έκδοση Αποφάσεων των Δικαστηρίων, που στο εξής θα αναφέρεται ως «ο Βασικός Διαδικαστικός Κανονισμός». 

2. Ο Κανονισμός 4 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού, καταργείται και αντικαθίσταται με τον ακόλουθο Κανονισμό: 

«4. Αν απόφαση ή ενδιάμεση απόφαση, παραμένει επιφυλαγμένη για διάστημα που υπερβαίνει τους εννέα μήνες στην πρώτη περίπτωση ή τους τρεις μήνες, στη δεύτερη περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο δύναται να διατάξει την έκδοση της απόφασης μέσα σε τακτή προθεσμία, αφού γνωστοποιήσει προηγουμένως την πρόθεσή του αυτή στους διαδίκους. Οι διάδικοι πληροφορούν το Ανώτατο Δικαστήριο, εντός 10 ημερών από την γνωστοποίηση, αν φέρουν ένσταση στην έκδοση του εν λόγω διατάγματος. Σε περίπτωση που διάδικος φέρει ένσταση, η υπόθεση ορίζεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έκδοση του αναγκαίου υπό τις περιστάσεις διατάγματος, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος Κανονισμού.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, νοείται ότι αν απόφαση ή ενδιάμεση απόφαση, παραμένει επιφυλαγμένη για το διάστημα που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί την εξουσία να ορίσει αυτεπάγγελτα την υπόθεση ενώπιον του για την έκδοση του αναγκαίου υπό τις περιστάσεις διατάγματος σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος Κανονισμού, χωρίς προηγούμενη διαταγή για έκδοση της απόφασης εντός τακτής προθεσμίας, ως αναφέρεται στην πιο πάνω παράγραφο.»

Η προηγούμενη διατύπωση του Κανονισμού 4 είχε ως εξής: "4. Αν απόφαση ή ενδιάμεση απόφαση που επιφυλάχθηκε μετά τη δημοσίευση του παρόντος Κανονισμού παραμένει επιφυλαγμένη για διάστημα που υπερβαίνει τους εννέα μήνες  στην πρώτη περίπτωση ή τους τρεις μήνες στη δεύτερη περίπτωση η υπόθεση ορίζεται αυτεπάγγελτα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έκδοση του αναγκαίου υπό τις περιστάσεις διατάγματος σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος Κανονισμού."

Δείτε τον νέο κανονισμό εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση