Δημοσιεύθηκε ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμος

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμος 69(Ι) του 2022.

Σύμφωνα με το προοίμιο του νόμου, η ίδρυση τόσο Εμπορικού Δικαστηρίου όσο και Ναυτοδικείου τα οποία να αποφασίζουν σε πρώτο βαθμό επί εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων είναι αναγκαία προς τον σκοπό της ταχείας εκδίκασης των διαφορών και των υποθέσεων αυτών, της αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, συμβάλλοντας τοιουτοτρόπως στη μακροπρόθεσμη οικονομική της ανάπτυξη.

Ιδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου

Το Εμπορικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να ακούει και να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό επί πάσης εμπορικής διαφοράς, εφόσον το αμφισβητούμενο ποσό ή η αξία της επίδικης διαφοράς υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ (€2.000.000), εξαιρουμένων των διαφορών που αναφέρονται στις παραγράφους (ι), (ιβ) και (ιγ) του ορισμού του όρου «εμπορική διαφορά»[συμφωνία σχετικά με τη μεταφορά εμπορευμάτων σε πλοίο ή με τη χρήση ή με τη μίσθωση πλοίου, σχετικά με ρυμούλκηση πλοίου και σχετικά με πλοήγηση πλοίου], οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του εν λόγω δικαστηρίου ανεξαρτήτως του αμφισβητούμενου ποσού ή της αξίας της επίδικης διαφοράς.

Οι συνεδρίες του Εμπορικού Δικαστηρίου διεξάγονται στην κύρια πόλη της επαρχίας στην οποία έχει την έδρα του, σε κτίριο το οποίο ήθελε καθορισθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό από τον Υπουργό, κατόπιν συνεννόησης με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ουδείς διορίζεται ως Δικαστής του Εμπορικού Δικαστηρίου, εκτός εάν έχει τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό στη θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Δικαστηρίων Νόμου, διαθέτει ευρεία γνώση επί θεμάτων εμπορικών διαφορών ή/και αποδεδειγμένη εμπειρία στον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Εμπορικού Δικαστηρίου και έχει πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο Δικαστής του Εμπορικού Δικαστηρίου απολαύνει της ίδιας μισθοδοσίας και υπηρετεί υπό τους ίδιους όρους που υπηρετούν οι κάτοχοι θέσης Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 4 του Άρθρου 3 του Συντάγματος, Δικαστής του Εμπορικού Δικαστηρίου δύναται, εφόσον το συμφέρον της δικαιοσύνης το απαιτεί, να επιτρέψει τη διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας και την καταχώριση των εγγράφων στην αγγλική γλώσσα, μετά από σχετικό αίτημα ενός εκ των διαδίκων, και, σε τέτοια περίπτωση, καθορίζει την αγγλική γλώσσα ως τη γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί η διαδικασία και στην οποία θα διατυπωθεί η απόφαση του Εμπορικού Δικαστηρίου.

Τηρουμένων των προνοιών του διαδικαστικού κανονισμού, κάθε απόφαση ή διαταγή του Εμπορικού Δικαστηρίου υπόκειται σε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ιδρυση Ναυτοδικείου

Το Ναυοτικδείο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να ακούει και να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό επί πάσης ναυτικής υπόθεσης και συγκροτείται από δύο (2) δικαστές, οι οποίοι διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Οι συνεδρίες του Ναυτοδικείου διεξάγονται στην κύρια πόλη της επαρχίας στην οποία έχει την έδρα του, σε κτίριο το οποίο ήθελε καθορισθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό από τον Υπουργό, κατόπιν συνεννόησης με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ουδείς διορίζεται ως Δικαστής του Ναυτοδικείου, εκτός εάν έχει τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό στη θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Δικαστηρίων Νόμου, διαθέτει ευρεία γνώση σε θέματα ναυτικών υποθέσεων ή/και αποδεδειγμένη εμπειρία στον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Ναυτοδικείου και έχει πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο Δικαστής του Ναυτοδικείου απολαύει της ίδιας μισθοδοσίας και υπηρετεί υπό τους ίδιους όρους με τους οποίους υπηρετούν οι κάτοχοι θέσης Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 4 του Άρθρου 3 του Συντάγματος, Δικαστής του Ναυτοδικείου δύναται, εφόσον το συμφέρον της δικαιοσύνης το απαιτεί, να επιτρέψει τη διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας και την καταχώριση των εγγράφων στην αγγλική γλώσσα μετά από σχετικό αίτημα ενός εκ των διαδίκων και σε τέτοια περίπτωση, καθορίζει την αγγλική γλώσσα ως τη γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί η διαδικασία και στην οποία θα διατυπωθεί η απόφαση του Ναυτοδικείου.

Τηρουμένων των προνοιών του σχετικού διαδικαστικού κανονισμού, κάθε απόφαση ή διαταγή του Ναυτοδικείου υπόκειται σε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δείτε το Νόμο ΕΔΏ


Σχόλια

Top Legal Stories

Ανακοίνωση διορισμού 10 Επαρχιακών Δικαστών

Πρόσκληση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος Μίσθωσης Υπηρεσιών Γραμματειακής Υποστήριξης και Κλητήρα για θέματα Ασύλου

Διορισμός 11 νέων Επαρχιακών Δικαστών

Γνωστοποίηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για καταστροφή φακέλων

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής