Υποβολή ενδιαφέροντος για διορισμό πέντε (5) δικαστών

To Mεταβατικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση για υποβολή ενδιαφέροντος για το διορισμό τριών (3) Δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και δύο (2) Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"1. Το Μεταβατικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, για σκοπούς παροχής συμβουλών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την καταλληλότητα των υποψήφιων δικαστών ή δικηγόρων σε διαδικασία διορισμού μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναλόγως της περιπτώσεως, δέχεται υποβολή ενδιαφέροντος προς διορισμό τριών (3) Δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και δύο (2) Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

2. Οι ενδιαφερόμενοι για διορισμό, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με επιστολή στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πρόεδρο Μεταβατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, μέχρι την 27η Οκτωβρίου 2022, συνοδευόμενη από: 

α) Βιογραφικό σημείωμα («Curriculum Vitae») και πρόσφατη φωτογραφία, 

β) Σύντομη χωριστή περιγραφή της προσωπικότητας του αιτητή, προερχόμενη από τον ίδιο. 

3. Στην αίτηση απαραιτήτως να δηλώνεται ο αριθμός μητρώου δικηγόρου, σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι δικηγόρος, και, εν πάση περιπτώσει, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το κινητό τηλέφωνο του υποψηφίου. 

4. Σύμφωνα με το άρθρο 5 των περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμων του 1964 έως 2022: «(1) Ουδείς διορίζεται ως Δικαστής του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ή ως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου εάν δεν είναι δικηγόρος κατέχων τα προς τούτο προσόντα με δωδεκαετή τουλάχιστον άσκηση του επαγγέλματος και ανωτάτου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου: Νοείται ότι, για σκοπούς του παρόντος εδαφίου, «άσκηση του επαγγέλματος» περιλαμβάνει υπηρεσία στη μόνιμη Δικαστική Υπηρεσία ή στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. (2) Άνευ επηρεασμού των διατάξεων του εδαφίου (1), για το διορισμό Δικαστή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου λαμβάνεται υπόψη η ευρεία γνώση του διορισθησομένου σε θέματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου ή/και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η αποδεδειγμένη πείρα στον χειρισμό τοιούτων υποθέσεων. (3) Άνευ επηρεασμού των διατάξεων του εδαφίου (1), για το διορισμό Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου λαμβάνεται υπόψη η ευρεία γνώση του διορισθησομένου σε θέματα αστικού ή ποινικού δικαίου ή/και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η αποδεδειγμένη πείρα στον χειρισμό τοιούτων υποθέσεων». 

5. Οι Κανονισμοί Λειτουργίας του Μεταβατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου έχουν εγκριθεί και δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

6. Διευκρινίζεται ότι, η εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεν εμποδίζει την υποψηφιότητα προς διορισμό σε οποιαδήποτε άλλη θέση ήθελε προκηρυχθεί / γνωστοποιηθεί από τη Δικαστική Υπηρεσία".

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024