Οι Κανονισμοί Λειτουργίας του Μεταβατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκαν από το Μεταβατικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο οι Κανονισμοί λειτουργίας του: 

"Δυνάμει των ΄Αρθρων 4(4)(ε) και 23(5) των περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμων του 1964 έως 2022 (ο Νόμος), εκδίδονται οι ακόλουθοι Κανονισμοί ως προς τη λειτουργία του Μεταβατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (το Συμβούλιο): 

1. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου συγκαλεί το Σώμα σε συνεδρία με γραπτή ειδοποίηση προς όλα τα Μέλη του. Η ειδοποίηση αποστέλλεται πέντε τουλάχιστον μέρες πριν την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου. 

2. Το Συμβούλιο, προκειμένου να καταρτίσει κατάλογο με τα πρόσωπα που κρίνονται κατάλληλα για διορισμό, γνωστοποιεί τον αριθμό των κενών θέσεων και απευθύνει πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, καθορίζοντας την προθεσμία υποβολής του ενδιαφέροντος. 

3. Η γνωστοποίηση του Συμβουλίου δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αντίγραφό της αποστέλλεται στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. 

4. Οι ενδιαφερόμενοι για διορισμό εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με επιστολή τους στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, πρόσφατη φωτογραφία και σύντομη, χωριστή, περιγραφή της προσωπικότητάς τους, προερχόμενη από τους ιδίους. 

5. Το Συμβούλιο, εάν το κρίνει σκόπιμο, δύναται να καλέσει σε συνέντευξη ενώπιόν του τους ενδιαφερόμενους προς διορισμό. Η συνέντευξη θα καλύπτει θέματα προσωπικότητας, επάρκειας και εν γένει καταλληλότητας των υποψηφίων. 

6. Το πλαίσιο και η χρονική διάρκεια της συνέντευξης συναποφασίζεται από τα Μέλη του Συμβουλίου. Οι σχετικές ερωτήσεις υποβάλλονται και η όλη διαδικασία ρυθμίζεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. 

7. Μετά το πέρας των συνεντεύξεων, διεξάγεται συζήτηση μεταξύ των Μελών, τα οποία παραθέτουν τις απόψεις τους για τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά. 

8. Πρώτοι καταθέτουν τις απόψεις τους οι δύο νομικοί/Μέλη του Συμβουλίου, μετά ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ακολούθως ο Γενικός Εισαγγελέας και στη συνέχεια τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αρχής γενομένης από το νεότερο, με τελευταίο τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

9. Αφού ακουστούν όλες οι απόψεις, τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου ψηφίζουν, στην παρουσία και των υπολοίπων Μελών του Συμβουλίου, ως προς τα πρόσωπα που κρίνουν κατάλληλα για διορισμό, προκειμένου να καταρτισθεί ο εκ του Νόμου προβλεπόμενος κατάλογος. 

10. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα Μέλη, συντάσσει και υπογράφει εκ μέρους του Συμβουλίου την προβλεπόμενη από το Νόμο έκθεση αξιολόγησης για ένα έκαστο κατάλληλο υποψήφιο την οποία και υποβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

11. Σχετικό πρακτικό, στο οποίο αποτυπώνονται οι απόψεις των Μελών και η όλη διαδικασία τηρείται από στενογράφο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

12. Ο Κανονισμός δημοσιεύεται αυτούσιος στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

13. Το Συμβούλιο δύναται από καιρού εις καιρό να επανεξετάζει την όλη διαδικασία με στόχο τη βελτίωσή της. 

14. Για οποιοδήποτε θέμα δεν γίνεται ρητά μνεία στα πιο πάνω, το Συμβούλιο δύναται να ρυθμίζει τη διαδικασία, να εκδίδει επί μέρους Κανονισμούς και να λαμβάνει τις αναγκαίες εκείνες αποφάσεις προς διευκόλυνση του έργου του".

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024