Το ΕΔΑΔ απέρριψε τις προσφυγές των καταδικασθέντων για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή: Έκρινε ότι η δίκη τους ήταν δίκαιη

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφαση του στις 25/10/2022 απέρριψε την προσφυγή τριών καταδικασθέντων για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή το 2010 (υπόθεση Ξενοφώντος και άλλοι κατά Κύπρου αρ. προσφ.68725/16, 74339/16 και 74359/16)
Οι προσφεύγοντες παραπονέθηκαν ενώπιον του ΕΔΔΑ ότι η δίκη τους ήταν άδικη (Άρθρο 6 § 1 της Σύμβασης), καθώς τα μόνα στοιχεία εναντίον τους προέρχονταν από συνεργό που είχε απαλλαγεί από τη δίωξη. Επί του ισχυρισμού αυτού, το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι οι προσφεύγοντες γνώριζαν την ταυτότητα του συνεργού, το περιεχόμενο της ομολογίας του και το γεγονός ότι δεν θα διωκόταν. Επίσης στη δίκη, οι προσφεύγοντες μπόρεσαν να εξετάσουν κατά βούληση τόσο το συγκεκριμένο πρόσωπο όσο και τους αστυνομικούς που τον είχαν ανακρίνει. 
Όσον αφορά τη διαφωνία των διαδίκων σχετικά με την ύπαρξη άλλων ενοχοποιητικών αποδεικτικών στοιχείων κατά των προσφευγόντων, το ΕΔΔΑ θεώρησε ότι ο ρόλος του στο θέμα αυτό είναι περιορισμένος και ως εκ τούτου, αποδέχεται τα σχετικά πορίσματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμπαιρένοντας ότι η καταδίκη δεν βασίστηκε αποκλειστικά στα στοιχεία του συνεργού. 
Το Δικαστήριο παρατήρησε ακόμα ότι η αξιολόγηση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τον συνεργό επανεξετάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση κατ΄εφεση. Τέλος, σε αντίθεση με την υπόθεση Zhang, την οποία επικαλέστηκαν ο δεύτερος και ο τρίτος προσφεύγων, στην παρούσα υπόθεση το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εξήγησε γιατί ο συνεργός είχε αλλάξει τη θέση του.  Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΕΔΔΑ κατέληξε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η επίκληση από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας της μαρτυρίας του συνεργού κατέστησε τη δίκη άδικη.
Συνολικά, το Δικαστήριο έκρινε με έξι ψήφους έναντι μίας, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 6 § 1 της Σύμβασης λόγω της επίκλησης της κατάθεσης του συνεργού, ενώ έκρινε ομόφωνα, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 6 § 1 της Σύμβασης λόγω της διάρκειας της διαδικασίας. (cylegalnews.com/echr.coe.int)

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024