Αποβολή δύο δικηγόρων από αστικό δικαστήριο: Απορρίφθηκε η προσφυγή τους στο ΕΔΔΑ

Η προσφυγή  δύο δικηγόρων που διαμαρτυρήθηκαν για την αποβολή τους από το εθνικό δικαστήριο απορρίφθηκε από το ΕΔΔΑ.

Η υπόθεση αφορά τις προσπάθειες των προσφευγόντων Mart Angerjärv και Maksim Greinoman, δύο δικηγόρων από την Εσθονία, να αμφισβητήσουν την αποβολή τους από το αστικό δικαστήριο, στο οποίο ενεργούσαν ως συνήγοροι, από δικαστές και τον αντίκτυπο που είχε η απομάκρυνσή τους στην προσωπικότητά τους. Ο κ. Angerjärv αποβλήθηκε από μια υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου της κομητείας Harju για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά, κακή πίστη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Στην περίπτωση του κ. Greinoman, η αποβολή του είχε διαταχθεί στο ίδιο δικαστήριο για φερόμενη ανευθυνότητα και για ανεντιμότητα.

Στηριζόμενοι στο άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) και στο άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), οι προσφεύγοντες δικηγόροι επικαλέστηκαν στο ΕΔΔΑ την αδυναμία να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις με τις οποίες είχαν αποβληθεί από τις δικαστικές διαδικασίες στις οποίες εκπροσωπούσαν τους πελάτες τους. Εξέφρασαν υπόνοιες για μεροληψία των δικαστών που τους απέβαλαν και σημείωσαν ότι δεν είχαν εισακουστεί από το δικαστήριο πριν την απομάκρυνσή τους. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για απώλεια κερδών και ζημιά στη φήμη τους ως αποτέλεσμα της αποβολής τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την καταγγελία σχετικά με το άρθρο 8 απαράδεκτη καθώς και ότι το άρθρο 6 § 1 της ΕΣΔΑ δεν έχει εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση. (legalnews24.gr/ echr.coe.int)

Support Cyprus Legal News

Σχόλια

Top Legal Stories

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση