Δυνατότητα αναθεώρησης των αποφάσεων του Γεν. Εισαγγελέα για μη δίωξη ή διακοπή ποινικής διαδικασίας - Τί αναφέρει η έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο δεν παρέχεται η δυνατότητα αναθεώρησης των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα για μη δίωξη ή διακοπή της ποινικής διαδικασίας, διαπιστώνει στην έκθεση της για το κράτος δικαίου για το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο ζήτημα η έκθεση της ΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η απουσία δυνατότητας αναθεώρησης της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα για μη δίωξη ή διακοπή της διαδικασίας εγείρει ανησυχίες. Σύμφωνα με στοιχεία του Πίνακα Αποτελεσμάτων της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη του 2022, η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος όπου δεν παρέχεται καμία μορφή αναθεώρησης τέτοιων αποφάσεων, ούτε δικαστική ούτε ιεραρχική. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την εξουσία, που μπορεί να ασκηθεί κατά την κρίση του για το δημόσιο συμφέρον, να κινήσει, να διεξάγει, να αναλάβει και να συνεχίσει ή να τερματίσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία.(άρθρο 113 παρ.2 Συντάγματος). Οι Κανόνες για την Ποινική Δικονομία προβλέπουν περαιτέρω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να αναστείλει τη δίωξη σε οποιοδήποτε στάδιο πριν από την έκδοση απόφασης, με αποτέλεσμα την περάτωση της διαδικασίας (αρθρο 154 παρ.1). Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν μπορούν να αναθεωρηθούν και δεν χρειάζεται να αιτιολογηθούν. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποκλειστική εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να κινεί, να διεξάγει ή να τερματίζει ποινικές διαδικασίες εξισορροπείται από την πρακτική του τελευταίου να αιτιολογεί τις αποφάσεις του, εκτός εάν εμποδίζεται να το πράξει για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή προστασίας άλλων ατομικών δικαιωμάτων.  Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η απουσία ένδικων μέσων κατά των αποφάσεων των εισαγγελέων για μη δίωξη έχει ως αποτέλεσμα υψηλό κίνδυνο μη λογοδοσίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη τόνισαν επίσης την ανάγκη καθιέρωσης επαρκών ελέγχων και ισορροπιών έναντι της απεριόριστης διακριτικής ευχέρειας του Γεν. εισαγγελέα».

Ολόκληρη η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής